23 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 27 Septembar 2013 05:33

SDA:Bošnjaci, budite Bošnjaci

Kao baštinik tradicije i kulture Bošnjaka i beskompromisni borac za cjelovitost Bosne i Hercegovine, Stranka demokratske akcije pozdravlja jučerašnje saopćenje Kluba Bošnjaka u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona kojim se pozivaju Bošnjaci da se na predstojećem popisu izjasne upravo tako – kao Bošnjaci.

Ovo višestoljetno ime najbrojnije populacije u Bosni i Hercegovini, koje je u vidu konstitutivnosti uvršteno i u Ustav BiH, od kraja 19. stoljeća pa sve do 1993. godine različitim je pokušajima asimilacije trebalo da nestane. Isti procesi i danas egzistiraju samo poprimaju drugačije oblike. Međutim, zahvaljujući nacionalnoj i državotvornoj svijesti bošnjačkih intelektualaca, ime Bošnjak kao etnička odrednica i bosanski jezik kojim oni govore, ostat će konstanta budućnosti naše domovine.

 

Stranka demokratske akcije se, cijeneći značaj predstojećeg popisa, od samog početka aktivno uključila u sve edukativne i promotivne aktivnosti kako bi preduprijedila propagandu kojom se željelo uticati na smanjenje bošnjačke populacije. S toga, uvjereni smo da će se stanovnici Bosne i Hercegovine bošnjačke etničke pripadnosti na popisu u prvoj polovini oktobra, bez bilo kakvih dilema identifikovati višestoljetnim imenom Bošnjak, te tako potvrditi svijest o vlastitoj nacionalnoj pripadnosti  i jeziku kojim govore, a on je bosanski.

 

Stranka demokratske akcije će, kao i uvijek do sada, podržavati svaku aktivnost koja čuva i jača cjelovitost BiH, osigurava jednaka prava za sve, te njeguje kulturu i jezik Bošnjaka.

 

Press služba SDA Zenica