29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 20 Septembar 2013 11:54

Preminuo Dragan Milanović

U Zenici je, u devedeset četvrtoj godini života, preminuo Dragan Milanović, umirovljeni glumac Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

 

Dragan Milanović je bio prvak drame i dugogodišnji član glumačkog ansambla BNP-a Zenica. U periodu od 1959. do 1983. godine, tumačeći uloge u više od stotinu predstava, dao je neprocjenjiv doprinos razvoju i uspjesima BNP-a Zenica. Igrao je u kultnim predstavama zeničkog pozorišta, među kojima su Kod večite slavine, Derviš i smrt, Ugursuz itd., koje su sredinom šezdesetih i početkom sedamdesetih godina osvajale nagrade na najznačajnijim festivalima na prostorima bivše Jugoslavije.

 

Na taj način dao je dragocjen doprinos uspjesima bosanskohercegovačkog teatra u cjelini. Vrijedi, također, istaći da je Dragan Milanović, u periodu od 1949. do 1957. godine, bio i član Glumačkog ansambla Narodnog pozorišta Tuzla.

 

Komemorativni skup bit će održan u subotu 21. septembra 2013. godine u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica sa početkom u 12 sati. Sahrana će se obaviti istog dana u 16 sati na Gradskom groblju „Prašnice“ u Zenici.