28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 05 Septembar 2013 22:06

Pripreme za HE Janjići

Predstavnici JP Elektroprivreda BiH, Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH, Komisije za koncesije FBiH,  Općine Zenica i mjesnih zajednica Gorica, Putovo, Drivuša i Janjići, posjetili su  lokaciju na kojoj je planirana izgradnja Hidroelektrane ¨Janjići¨ na rijeci Bosni .

 

Posjeta je upriličena na inicijativu Komisije za koncesije FBiH koja  trenutno vrši intenzivna izučavanja materijala o HE ¨Janjići¨, a povodom zahtjeva Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH za izdavanje ovlaštenja za pregovore o dodjeljivanju koncesije. 

 

Tokom obilaska lokacije mr. Amil Kamenica, izvršni direktor za kapitalne investicije sa saradnicima,  upoznao je članove komisije, predstavnike ministarstva i lokalne zajednice sa trenutnim aktivnostima i planiranim fazama izgradnje  HE ¨Janjići¨.

 

„Izgradnja ¨HE ¨Janjići¨ će omogućiti veće prihode za Općinu Zenicu ( putem koncesionih i vodnih naknada). Osim objekta, JP Elektroprivreda BiH će graditi i prateće sadržaje u naseljima koja se nalaze u neposrednoj blizini HE. Projekat ćemo realizovati fazu po fazu tokom kojih ćemo siguran sam ostvariti dobru saradnju sa Općinom Zenica i lokalnom zajednicom. Primjer za to je projekat  HE ¨Vranduk¨, kazao je mr.Kamenica. 

 

Predstavnici četiri mjesne zajednice koje se nalaze u neposrednoj blizini lokacije HE ¨Janjići¨,  istakli su  podršku lokalne zajednice razvojnim projektima, a Selver Keleštura,  sekretar Općinskog vijeća Zenica, spremnost Općine Zenica za realizaciju projekata koji će doprinijeti razvoju lokalne zajednice, naglašavajući da je Općina Zenica već odavno prepoznata kao takva sredina. 

 

HE ¨Janjići¨ na rijeci Bosni snage 13,3 MW  je protočno pribranska elektrana sa planiranom godišnjom proizvodnjom električne energije od 68 GWh. Vrijednost projekta je 68,5 miliona KM.

 

Na rijeci Bosni, JP Elektroprivreda BiH planira i izgradnju  HE ¨Vranduk¨  - protočno postrojenje derivacionog tipa sa više objekata koji će funkcionalno predstavljati jednu cjelinu. Ukupna snaga HE ¨Vranduk¨ iznosiće 19,63 MW dok je predviđena godišnja  proizvodnja  električne energije  96,38 GWh.

 

Za  HE ¨Vranduk  JP EPBiH posjeduje Ugovor o koncesiji.

 

Služba za komunikacije JP EPBiH