29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 27 Avgust 2013 03:34

Radovi na kompleksu centra

Nakon dužeg zastoja, ovih dana nastavljeni su radovi na izgradnji kompleksa Sultan Ahmedove džamije u Zenici, na projektu koji se procjenjuje na oko 5 miliona konvertibilnih maraka.

 

-Cilj nam je u ovoj fazi postavimo krov na objektu za šta je osigurano 300 hiljada maraka,izjavio je Muhamed Begagić,predsjednik Medžlisa islamske zajednice Zenica.

 

Nakon toga je planirano je da se nastave radovi na uređenju gasulhane i abdesthane,te uredi prostor oko džamije za obavljanje dženaza namaza,dodao je Begagić.

 

Prema njegovim riječima,do sada je u kompleks investirano preko 2 miliona maraka,skoro u cijelosti donacijama pojedinaca i džematlija sa područja Zenice.

 

kompleks_cOrganizacioni odbor,na čijem je čelu zenički muftija Ejub ef. Dautović, do sada je dodijelio zahvalnice za 385 pojedinaca koji su donirali 1.000 maraka ili više od tog iznosa.

 

Begagić je podsjetio, da je prvobitni plan podrazumijevaju da se kroz akciju „1000 vakifa po 1.000 maraka“,osigura 1 milion što bi bila dobra osnova da se dinamika radova ubrza,ali je teško prognozirati da li do toga i doći.

 

Idejni projekt kompleksa podrazumijeva izgradnju oko 4.000 metara kvadratnih prostora u kojem bi se nalazili administracija Islamske zajednice, multidisciplinarne učionice, kabineti za učenje stranih jezika, biblioteka sa čitaonicom, sala za sastanke, tribine, izložbe i vjenčanja i drugi sadržaji.

 

(Šerif B. rtvze)