19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 01 Juli 2013 07:35

Mreža podrške investitorima

U Sarajevu je  održan sastanak Saradničke mreže za postinvesticionu podršku kompanijama koju Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) realizuje u saradnji sa Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC), članicom Grupacije Svjetske banke.

 

Saradničku mrežu u okviru Projekta poboljšanja poslovnog okruženja i konkurentnosti u BiH čine predstavnici devet nadležnih entitetskih i državnih ministarstava,  tri kantona, među kojima i Zeničko-dobojski, te  devet općina i jedan grad. Cilj formiranja mreže jeste unapređenje saradnje nadležnih institucija sa privrednim sektorom kako bi se potojećim investitorima olakšalo poslovanje i kako bi se podstakli na reinvestiranje.

 

Na sastanku su analizirani rezultati rada saradničke mreže za prvih šest mjeseci 2013. godine. Haris Hrgić, pomoćnik sekretara Vlade ZDK istakao je na sastanku da  Zeničko-dobojski kanton ima aktivnu saradnju sa Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC) kroz projekat Poboljšanja poslovnog okruženja i konkurentnosti u Zeničko-dobojskom kantonu te je već sačinjen niz mjera s ciljem realizacije ovog programa. Vlada Kantona ocijenila je ključnom saradnju sa IFC-om i Agencijom za unapređenje stranih investicija (FIPA) upravo zbog postojećeg stanja u privredi, stoga će ova saradnja biti nastavljena i u narednom periodu.

 

Inače, u proteklih šest mjeseci, FIPA je posjetila 20 firmi koje imaju strani ulog, a spadaju u grupu malih i srednjih preduzeća i do sada su investirale oko 80 miliona eura. Među njima su i dvije kompanije s područja Zeničko-dobojskog kantona, a to su:  MANN - HUMMEL i Alpina-Bromy, obje iz Tešnja.

 

U drugoj polovini 2013. godine planira se nastavak ovakve vrste posjeta firmama sa stranim ulogom (tzv. „aftercare program). No, da privreda polako izlazi iz recesije, kazuje i podatak da je 13 kompanija već najavilo nove investicije do kraja ove godine, u visini od 15 miliona eura i koja će obezbijediti oko 400 novih radnih mjesta.Međutim, najčešće primjedbe firmi odnose se na političku nestabilnost, duge i skupe procedure, visine taksi i drugih naknada, procedure vezane za indirektno oporezivanje, netransparentnost poticaja i subvencija, radno zakonodavstvo kao i neusaglašenost pravnih propisa na svim nivoima vlasti. Dodatne poteškoće stvara neizgrađena putna i vodovodna  infrastruktura, elektrosnabdijevanje i niz drugih faktora koji utiču na uspješnost poslovanja.

 

 

Ovom prilikom razmijenjena su mišljenja o tome na koji način razvijati rad mreže u dijelu koji se odnosi na rješavanje prepreka u poslovanju za strane investitore i kako definirati prijedloge reformi za unapređenje poslovnog okruženja identificirane kroz posjete postojećim investitorima.

 

Također, razgovaralo se o koordinaciji rada partnera u mreži na rješavanju otvorenih pitanja koja imaju investitori i na predlaganju i provođenju reformi.Predložen je i plan rada saradničke mreže za narednih šest mjeseci te utvrđen plan i dinamika posjeta stranim investitorima.

 

Press služba ZDK