28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 26 Juni 2013 03:14

Armin Gazić

 Mladi bh. alpinisti Armin Gazić i Haris Kalajdžisalihović postigli su historijski uspjeh u Bosni i Hercegovini, nedavno osvojivši sjevernu stijenu Matterhorna, najzahtjevnijeg vrha na Alpama čime su postali prvi alpinisti iz BiH koji su osvojili taj vrh. 

 

Jedan od njih, Armin Gazić je u razgovoru za Agenciju FENA govorio o težini uspona na ovaj alpski vrh, pripremama te svojim počecima u alpinizmu. 

 

- Teško je opisati osjećaj koji sam imao kada sam se popeo na stijenu. Bio sam preplavljen osjećanjima. Imao sam cilj koji sam ostvario i za koji sam se spremao cijeli život - objasnio je Gazić. 

 

Matterhorn je visok 4.478 metara nadmorske visine te je jedan od tri posljednja vrha Alpa koji je osvojen. Sjeverne stijene u Alpama su jako zahtjevne, jer kako kaže, do njih dopire jako malo sunčeve svjetlosti. 

 

Sam uspon na tu stijenu otvara novu stranicu bh. alpinizma i postavlja novi rezultat u ovom ekstremnom sportu. 

 

Sve je počelo prije deset godina, kada se Gazić zaljubio u sportsko penjanje. Njegovi prvi penjački koraci su bili u klubu ekstremnih sportova „Škorpio“ iz Zenice. Alpinizmom se bavi već pet godina i kako kaže, želi da se nadogradi u svim oblastima tog sporta. 

 

- Bila su još četiri pokušaja bh. alpinista da se popnu na sjevernu stijenu Matterhorna, ali niko od njih nije uspio - kazao je Gazić. 

 

Ovaj hrabri mladić ističe da se neće zaustaviti na ovom uspjehu te da je njegova velika želja u budućnosti osvajanje sljedeće sjeverne stijene Alpa - Grand Jorasses ili Eiger. 

 

- Pripreme za osvajanje Matterhorna traju od onog dana kad sam se počeo baviti ovim sportom. Tu nema odmora i stalno sam aktivan - objasnio je Gazić. 

 

Iako je ekstremni alpinizam jako skup sport, Gazić se finansira sam. Kaže da je jako teško naći sponzora,osim u slučaju podrške neke od političkih stranaka. 

 

Za alpiniste kaže da su vrlo "pohlepni" sportisti, jer odmah nakon ostvarenja prvog cilja postavljaju sebi novi  koji je zahtjevniji i teži. 

 

Bio je tri puta državni prvak u sportskom penjanju te je bio nominovan za sportistu godine Zeničko-dobojskog kantona, ali priznanje nije dobio, jer je presudila politika. 

 

Trenutno sa svojim prijateljem vodi klub ekstremnih sportova "Triton" te poziva sve mlade ljude da se prepuste jedinstvenom uzbuđenju osvajanja planinskih vrhova i pridruže im se u novim pohodima na visine. 

 

Čestitke je dobio samo od planinarskih saveza, što nije slučaj s resornim institucijama. 

 

Armin Gazić student je Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu, a novac još zarađuje obavljajući razne montažne visinske poslove na užetu.