29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 23 Juni 2013 05:09

Odluka Kantonalnog suda

Sudsko vijeće Kantonalnog suda u Zenici dodijelilo je status ugroženog svjedoka oštećenoj koju je, prema optužnici Kantonalnog tužilaštva u Zenici, u junu 1992. godine silovao optuženi Asim Kadić, saopćio je BIRN. 

 

Za vrijeme njenog svjedočenja javnost će biti isključena, optuženi će biti udaljen iz sudnice, a biće joj osigurana psihološka podrška. Ovakvu odluku Sud je donio na osnovu ocjene sudske vještakinje medicinske struke Emire Ejubović, koja je zaključila da bi suočenje sa optuženim značilo za oštećenu ponovni stres i traumu. 

 

Prethodna tri ročišta na suđenju Kadiću odgađana su zbog dugotrajnog pribavljanja kompletne medicinske dokumentacije o oštećenoj radi ocjene njenog zdravstvenog stanja. Sudska vještakinja je nakon pregleda prispjele dokumentacije zaključila da se oštećena ljekarima obraćala radi tjelesnih tegoba, jer je nastojala potisnuti traumu i izbjegavala je razgovor o ovoj temi. 

       

“Nakon 2009. godine, kada je bez njenog znanja i traženja pokrenut proces, razorena joj je porodica, a zbog psihičkog stanja pogoršale su joj se zdravstvene tegobe. Suočenje s optuženim za nju bi predstavljalo retraumatizaciju”, naglasila je Ejubović.  Sud je kao neosnovane odbacio i prigovore Odbrane o zastari i nezakonitom ponavljanju krivičnog postupka. Vijeće je konstatovalo da u ranije vođenom postupku pred Osnovnim sudom u Visokom i Okružnim vojnim sudom u Zenici nije donesena presuda, nego je Tužilaštvo odlučilo obustaviti istragu, koja je kasnije nastavljena, te je rezultirala podizanjem optužnice za krivično djelo ratnog zločina, koje ne zastarijeva. Nastavak suđenja je zakazan za 18. juli.