26 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 20 Maj 2013 06:15

O stanju bh.drame u BNP-u

Direkcija Festivala bh. drame je organizovala centralni festivalski skup na kojem je osnovna tema bila stanje bosanskohercegovačkog dramskog stvaralaštva sa osvrtom na regionalne dramaturgije na Gornjem foajeu BNP-a Zenica.

 

Na samom uvodu ovog skupa, prisutnima se obratio teatrolog BNP-a Zenica, profesor Nedžad Fejzić,  napominjući da se na scenama u BiH uveliko osjeti nedostatak domaćeg autorskog teksta. Fejzić, također, komparira regionalnu  teatarsku scenu u kojoj je stanje u boljoj, ali isto tako ne toliko pohvalnoj situaciji. O stanju nacionalnog bh. i regionalog dramskog stvaralaštva još su govorili Hazim Begagić, direktor BNP-a Zenica i Festivala bh. drame,  Jasen Boko, ravnatelj Drame splitskog HNK i član Vijeća Marulićevih dana, Mirjem Drnovšček, direktorica Prešernovog gledališča Kranj, Matko Botić, dramaturg, Ljiljana Čekić, umjetnička direktorica NP Republike Srpske Banja Luka, Milena Bogavac, dramska spisateljica iz Beograda, Hasan Džafić, dramaturg BNP-a Zenica i drugi.

 

Ovo je bila prilika da se i u Bosni i Hercegovini predstavi Regionalna asocijacija festivala nacionalne drame u sastavu. Asocijacija je osnovana s ciljem da nacionalni festivali udruženim aktivnostima i zajedničkim djelovanjem pristupe evropskim fondovima za kulturu i da koordinirano rade na organizacionom i programskom usavršavanju svojih festivala, što bi uveliko pomoglo pri inscenaciji što većeg broja tekstova domaćih autora.