20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 16 Maj 2013 08:12

Detaljan test: Sony RX1

Detaljan test: Sony RX1 oduševio je kvalitetom fotografija, ali ne i prevelikom cijenom

 

GALERIJU POGLEDATI NA OVOM LINKU


Nakon tjedan dana korištenja fotoaparata Sony Cyber-shot DSC-RX1 osjećaji su podijeljeni. Da se odmah u startu razumijemo – fotoaparat je vrhunski, kvaliteta fotografija jednako takva. To smo i očekivali od full frame senzora. Bilo je pravo zadovoljstvo koristiti ovaj fotoaparat. No, ono ''ali'' je bolna točka. Cijena od više od 6.800 KM u dućanima je jednostavno neprihvatljiva za većinu zaljubljenika u fotografiju. Dok je RX100 zamišljen kao korak naprijed za hobiste, iz Sonyja kažu da s RX1 ciljaju na profesionalne fotografe. Samo je pitanje koliko je profesionalaca doista spremno uložiti ovako veliku svotu novca u fotoaparat koji ima fiksnu žarišnu duljinu.

 

U najvećoj smo mjeri tijekom korištenja RX1 koristili kao backup uz SLT (Sony A77). Sve fotografije koje su snimljene klasični su snapshotovi, a fotografije na linku možete i downloadati u dimenzijama 3000*2000 piksela. Originalne dimenzije bile su 6000*4000, ali smo ih smanjili. Na samim fotografijama se jasno vidi koliko detalja isporučuje RX1, a ako imate bilo kakva dodatna pitanja, možete se javiti na e-mail adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.. Ovim se putem želimo zahvaliti hrvatskom predstavništvu Sonyja i tvrtki Millenium promocija na pomoći oko ustupanja fotoaparata.

 

Osnovne karakteristike:

 

- 24 megapikselni full-frame (24X36mm) CMOS senzor

- 35mm Carl Zeiss objektiv otvora blende f/2

- ISO 100-25.600

- tipka za promjenu fokusa (macro i ''normalno'') na objektivu

- promjena otvora blende preko prstena na objektivu

- pet tipki koje korisnik može prilagoditi

- odbačen je stari Minoltin hotshoe i sada se koristi standardni

- 1080p59/60 HD snimanje u AVCHD formatu

 

RX1 nudi veliku kvalitetu za jednako veliku cijenu

 

Fotografsko tržište iz godine u godinu bilježi velike pomake, a Sony je sigurno jedan od zaslužnijih i aktivnijih u ovom polju. Prvo je ova japanska tvrtka predstavila SLT tehnologiju i krenula u uspješnu proizvodnju kvalitetnih fotoaparata, iako njihovu kvalitetu ne prate previše pozitivne brojke prodaje. Ubrzo je Sony napravio korak dalje i uslijedio je spomenuti model RX100. To je prvi kompaktni fotoaparat za sve one koji se ozbiljnije žele baviti fotografiranjem. Njegov dolazak oduševio je mnoge i kritike su bile i više nego pozitivne.

 

U današnje vrijeme (napredni) amateri žele sve kvalitetnije fotografije, pa prilikom kupovine razmišljaju na sljedeći način: Želim što manji fotoaparat koji će mi dati što kvalitetnije fotografije. Upravo su to i dobili s RX100, ali naravno, za nešto veću cijenu u odnosu na konkurenciju.

 

Sada dolazimo do najzanimljivijeg dijela. RX100 je oduševio, ali RX1 je oduševio dvostruko više! Ipak su to dva različita svijeta. Naime, potencijalni korisnici nisu samo dobili malen fotoaparat, nego su dobili ''oružje'' koje u sebi ima full frame senzor, Carl Zeiss objektiv otvora blende f/2, Full HD snimanje… Pravo čudo tehnike smješteno je u malen prostor, laički rečeno.

 

Uvriježeno je mišljenje da Apple dominira kada je u pitanju dizajn i općenito elegancija njihovih proizvoda. Smatramo da je i Sony uspio nešto slično postići. Dovoljno je samo vidjeti kutiju od RX1 koja je oličenje elegancije i jednostavnosti, a tek onda slijedi ''šećer na kraju'' – sami fotoaparat. Vidi se da su dizajneri pazili na svaki dio, pa tako i na sitnice poput pakiranja. Ako bi se neki fotoaparat i mogao usporediti s RX1, to je onda Fujifilm X100 i njegov nasljednik X100S.

 

ISO 10.000? Može!

 

Full frame senzor korisnicima daje mogućnost da ne brinu o šumu na fotografijama. Naime, ako odaberete npr. ISO 10.000, dobit ćete fotografije koje su i više nego iskoristive. Tako malen fotoaparat, a tako moćan. Fotografije bez puno šuma rezultat su velikog senzora, a po ovom pitanju maleni RX1 ''pojede'' veliku većinu DSLR-a. Zaista je odličan osjećaj koristiti fotoaparat pri visokim ISO postavkama i pritom se ne brinuti o šumu i ograničenjima, a ujedno dobiti dovoljne brzine zatvarača.

 

Carl Zeiss objektiv daje izuzetno oštre fotografije koje su bogate bojama. No, korisnik je ograničen na žarišnu duljinu od 35mm. Situaciju donekle spašava činjenica što fotoaparat ima 24 megapiksela, pa se fotografije u velikoj mjeri mogu ''cropati'', a da i dalje budu upotrebljive. Ipak, dati ovako ''paprenu'' cijenu i biti ograničen na 35mm je nešto što nam se ne sviđa. Sigurno ima korisnika koje zanima upravo fiksna žarišna duljina, ali mi ne spadamo u tu kategoriju. Što se tiče samog držanja fotoaparata u ruci, korisnici DSLR-a će imati manjih problema oko prilagodbe, ali kroz dan-dva korištenja će naviknuti na manji grip.

 

Ono što nam se svidjelo je prsten na objektivu preko kojeg se kontrolira otvor blende. Jako praktično i vraća nas u neka ''dobra stara vremena'', a kada fotoaparat prebacite u manualno fokusiranje, pravo je zadovoljstvo fokusirati preko prednjeg prstena. Naime, prsten je jednostavno odlično izveden i fokusiranje je dovedeno do maksimalne finoće. Iako moramo reći da se nismo previše bavili manualnim fokusom, jer što će nam on u većini situacija kad imamo automatsko fokusiranje koje radi dobro? Poslije ćemo se detaljnije osvrnuti na fokusiranje.

 

Dizajn i izbornik

 

RX1 prati uspješan dizajn koji je imao njegov prethodnik RX100. Ono što nam se odmah svidjelo je ugrađena pop-up bljeskalica. Naime, ona odlično može poslužiti kao privremena zamjena u situacijama kad nemamo vanjsku bljeskalicu. No, najveću korist koju kod nje vidimo je bežično okidanje drugih vanjskih bljeskalica, odnosno korištenje kao commandera. Ako bi se isto tako ''na prvu'' morala naći neka zamjerka, to bi onda sigurno bilo nepostojanje elektronskog/optičkog tražila. Spomenuti problem možete riješiti kupovinom dodatne opreme i tražila. Očito je naše razmišljanje pogrešno kada za 24.000 kuna očekujemo i tražilo.

 

Sony nastavlja nakon A99 sa standardnim utorom za vanjsku bljeskalicu i dodatnom opremom. Za sve koji imaju starije Sonyjeve i Minoltine bljeskalice, ovo se može vrlo lagano riješiti preko adaptera. Ovo je naravno pozitivna vijest.

 

Što se tiče samog korištenja izbornika, ovdje korisnici Sonyja neće imati nikakve probleme. Izbornici su gotovo identični. Ni novi korisnici neće imati većih problema jer je sve smisleno i jednostavno za korištenje. Ono što nam se jako svidjelo jest joystick, posebno kada pregledavamo fotografije. RX1 radi vrlo tiho, praktički se ni ne čuje prilikom korištenja i snimanja fotografija.

 

Oduševljenje kvalitetom

 

Tijekom korištenja i u razgovoru s prijateljima i poznanicima često smo dobili komentare ''otkud ti taj retro fotić''. No, onda je kod svih zainteresiranih uslijedio šok kada su čuli kolika je cijena ovog ''retro fotića''.  Jedna je poznanica zaista bila oduševljena njezinim portretnim fotografijama. Njezin je komentar bio ''predobar je, kupit ću si ga''. Naravno, kada je čula koliko košta, odustala je od svog nauma.

 

Jedna nam stvar nije bila jasna kada smo dobili paket. Otvorili smo kutiju i krenuli u potragu za punjačem i onda se nemilo iznenadili. Naime, Sony RX1 punite direktno, bez da bateriju možete staviti u poseban punjač. Baterija je ista kao u RX100, 4.5Wh NP-BX1 Li-ion. Iz Sonyja kažu da jedno punjenje može izdržati za 270 snimljenih fotografija. Ovo se pokazalo točnim, jer nam je fotoaparat i izdržao okvirno oko 300 snimljenih fotografija uz aktivno korištenje LCD-a. Pozitivno u svemu ovome jest to što se baterija dosta brzo napuni.

 

Fokusiranje

 

RX1 ima dvije kombinacije za automatski fokus i manualni fokus. Ovdje treba spomenuti direktno manualno fokusiranje (DMF) koje je kombinacija između automatskog i manualnog fokusiranja. Postupak je sljedeći: nakon što fotoaparat automatski fokusira, onda možete manualno fokusirati ako niste zadovoljni trenutačnim fokusom. Kada okidač pridržite na pola, onda dobijete ovu mogućnost ako ste prethodno na prednjoj strani fotoaparata odabrali DMF. Na objektivu je i prsten za udaljenost fokusa, macro od 0.2 do 0.35 metara i ''normalan'' od 0.3 metara do beskonačnosti.

 

Nije nas previše zanimalo manualno fokusiranje. Kao što smo rekli, uvijek želimo do kraja iskoristiti automatsko fokusiranje, ali ako želite snimati video s RX1, onda će vas sigurno i zanimati manualno fokusiranje. Moramo priznati da je prsten za fokusiranje odličan. Vrlo glatko se vrši fokusiranje, a fokus je osjetljiv na brzinu, zato valja dobro paziti i na ovaj dio. Opcija ''focus peaking'' je jednostavno odlična. Možete odabrati boju koju želite kada ste u modu manualnog fokusa, npr. crvenu, a fotoaparat automatski područja koja su u fokusu prikazuje u crvenoj boji.

 

Zaključak

 

Ukupno gledajući, fotoaparat RX1 je ugodan za rad. U odličnim svjetlosnim uvjetima RX1 reagira jednako odlično. Fokus je tada vrlo brz i nema nikakvih problema. Također, ako fotografirate na ulici u hodu, zna se dogoditi da fokus ''odluta'' i jedino što s fotografijom možete napraviti jest – delete. Kako mrak sve više počne padati, tako i RX1 počne upadati u probleme. U svjetlosno slabijim uvjetima RX1 ima problema s traženjem fokusa. Ponekad za sekundu-dvije odabere točke fokusa, a kada snimite fotografiju, u fokusu ne dobijete ništa. Ipak, u velikoj većini slučajeva fokus je bio točan. Za bliže kadrove noćnih fotografija je ''spas s neba'' AF illuminator. Naime, jačina svjetla je odlična te kada je AF osvjetljenje aktivno, fokusiranje je olakšano, što se i pokazalo točnim.

 

Možda se RX1 izgledom i ne razlikuje previše od svoje ''konkurencije'' kompaktnih fotoaparata, ali ono što ga najviše razlikuje je sami finalni proizvod – fotografija. A to je ipak najvažnije. Bez ikakve dvojbe možemo reći da je jedan od kvalitetnijih fotoaparata koj ije ikada proizveden, ako na stranu stavimo fiksnu žarišnu duljinu. Nudi sve ono što će zadovoljiti napredne korisnike. No, vrijedi li sve to više od 6.800 KM ? O tome bi se dalo pričati.

 

Vedran Tolić


GALERIJU POGLEDATI NA OVOM LINKU