28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 13 April 2013 02:10

Najbogatije regije Evrope

 

Beč i regije glavnih gradova historijskih susjeda Beča, Bratislave i Praga, spadaju među deset najbogatijih regija u Evropskoj uniji, pokazuje aktuelna rang lista „Eurostata“. 

 

Kriterij rangiranja bili su regionalni dohodci po glavi stanovnika na osnovu nacionalnog BDP-a, izraženi kroz standard kupovne moći u Evropskoj uniji. 

 

Najbogatija regija 27 zemalja članica EU je unutrašnjost Londona sa svojim velikim finansijskim centrom, koja je ostvarila 328 posto prosjeka evropskog BDP-a. Na drugom mjestu se nalazi Luksemburg (266 posto), na trećem Brisel (223 posto), a na četvrtom Hamburg (203 posto), koji je ujedno i najbogatija regija u Njemačkoj. 

 

Peto mjesto dijele šire područje Pariza (Ile de France) i univerzitetski grad Groningen u Holandiji sa po 180 posto. Mjesta od sedam do deset pokazuju, prije svega, da srednja Evropa pripada velikim "bum" regijama u Evropskoj uniji. 

 

Sedmo mjesto je zauzela Bratislava, a slijede Prag i Stockholm. 

 

Beč je pokazao dugogodišnji jak i konsolidiran privredni učinak na 10 mjestu rang liste koje drži već nekoliko godina. U Austriji je nivo privrednog učinka iznosio 127 posto prosjeka Evropske unije, saopćio je Compress Sarajevo.