20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 20 Mart 2013 20:27

Čelik zauvijek-promocija knjige

 

U Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici je upriličena promocija knjige -monografije "ČELIK ZAUVIJEK", autora Branimira Tucakovića. Ova promocija održana je u sklopu tradicionalne Međunarodne kulturne manifestacije "Zeničko proljeće", koja traje od danas, 20. marta, Dana grada Zenice, do 12. aprila 2013. godine. Moderator promocije je bio Mirnes Huseinagić, generalni sekretar NK Čelik-Zenica. Promotori: Nebojša Nikolić - ispred Izdavačkog savjeta monografije, Džemaludin Ramić – novinar BH Radija 1, te prof. dr. Željko Škuljević. 

 

Promociji su prisustvovali mnogi bivši nogometaši Čelika: Alojz Renić, Mato Gavran, Midhat Mujkić, Ljuban Majstorović, Jasmin Gradinčić, Refik Bajrić, Besim Bajrambašić i drugi, zatim sadašnji prvotimci NK Čelik, sa trenerom Vladom Jagodićem i mnogi drugi sportisti i građani. Monografija o Čeliku je rađena pod pokroviteljstvom Općine Zenica, Muzeja grada Zenice i nogometnog kluba Čelik. Izdavač monografije je Chip Studio-Zenica. 

 

-Projekat je započeo prije tri godine i ovo je jako važna knjiga za sve generacije. Ovo je jedno rodoslovlje, koje će, sigurno, živjeti i poslije nas - istakao je autor. Autor je ispisao istoriju Čelika u posljednjih 65 godina, gdje se nalaze priče i zanimljiva dešavanja, koja je autor Branimir Tucaković uspio sakupiti uz pomoć građana i brojnih saradnika.  Monografija ima 21 poglavlje, u kojem su sabrana najzanimljivija dešavanja u historiji Čelika, a počinje od 1912. godine kada je prva nogometna lopta došla u Zenicu, kao i od 1945. kada je osnovan Čelik. Ima oko 400 stranica,150 naslova, 246 fotografija i 140 portreta.

 

Knjiga svjedoči o ljudima i životu, i radeći ovu knjigu, mislim da je ona upravo u takvom odnosu, istakao je, između ostalog, autor monografije, Branimir Tucaković.

Prisutni su aplauzima nagrađivali izlaganja promotora i autora ove monografije. 


E. Imamović za Zenicablog

+ foto sa promocije

 

celik65z2