18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 09 Mart 2013 17:16

Analiza 19.kola Rukometne lige

I ovoga puta  derbi (sada 19. kola)  Premijer lige BiH, igran u Gradskoj areni Zenica, kojoj je prema informacijama Komisije za organizaciju utakmica Kluba prisustvovalo oko 1.300 posjetilaca – opravdao je epitet derbija. Bila je to odlična, vrlo zanimljiva, borbena, prava muška - prevenstvena utakmica za rukometne sladokusce, u kojoj je ,,Čelik'' bio bolji od HRK ,,Čapljine''.

 

,,Čelik'' je vodio tokom čitavih 60 minuta i tako se u potpunosti revanširao za poraz u Čapljini prošle jeseni (tada je utakmica završena sa  jednim golom razlike za ,,Čapljinu''). Tako je ,,Čelik''  (ponovo) preuzeo čelnu poziciju i sa drugog ,,popeo'' se na prvo mjesto na tabeli Premijer ige BiH. Sada ,,Čelik'' ima 42 boda, Gradačac sa 40 bodova je na drugom , a Konjuh sa isto toliko bodova, ali i utakmicom manje je na trećem mjestu. 

 


Bila je to utakmica dva različita poluvremena: prvo u kome se ,,Čelik'' dosta mučio da pronadje ,,slabije tačke'' snažne i veoma dobre gostujuće ekipe i drugo poluvrijeme u kome  je domaća ekipa potpuno preuzela inicijativu i stalno povećavala rezultatsku razliku, koja je od tri gola razlike nakon prvih 30 minuta igre (15:12 za ,,Čelik'') u jednom trenutku u drugom poluvremenu (oko 42. minute igre) iznosila čak 12 golova razlike. To je, s druge strane, bio signal za trenera Zdenu Antovića da ,,u vatru'' ubaci kompletnu ekipu sa svoje klupe za rezervne igrače. Tako je posljednjih 15 minuta na parketu u Gradskoj areni bila najmlađa postava u Premijer ligi u BiH, u kojoj su čak dva  igrača imala po 16 godina (kandidati za kadetsku reprezenataciju BiH - Muhamed Ajanović i Almir Rekanović), a prosjek godina  cijele ekipe je u tom trenutku  iznosio svega 19,2 godina (Beganović, Ćosić, Ajanović, Rekanović, Kobilica, Begović i Dervenčić).


U prvom poluvremenu Čelikovi igrači su ,,zabilježili'' više promašenih zicera, a da nije bilo toga i odličnih odbrana golmana gostiju Darija Pušića (imao 17 odbrana) – utakmica je mogla biti u potpunosti riješena još u prvom poluvremenu. S početakom dru-gog poluvremena ,,Čelik'' je krenuo furiozno  i stalno povećavao gol razliku, koja je oko 42. minute  narasla na 12 golova razlike u korist domaćina. Nakon ulaska u igru ,,Čelikovih'' poletaraca (s druge strane - trener gostiju Dragan Suton je ostavio na terenu svoju najbolju ekipu do kraja utakmice) – gol razlika se polako topila , da bi krajnji  rezultat utakmice glasio solidnih - 32:25 za ,,Čelik''.

 

Državni reprezentativac BiH Davor Kadić je sa 9 postignutih golova (3 gola postigao iz sedmeraca, a dva udarca sa sedam metara mu je odbranio golman Pušić) – ponovo bio najefikasniji igrač ,,Čelika''. Ljevoruki bek Elvis Brkić je ponovo bio jedan od najboljih i najborbeniji igrač na terenu (postigao 6 golova), a Milan Duvnjak (dok je igrao, jer je u drugom dijelu drugog poluvremena mjesto ustupio rezervisima na mjestu lijevog krila – solidnim Hasi Ćosiću i Edinu Gušiću) se ponovo potvrdio kao ozbiljan kandidat za sastav i za naredno okupljanje ,,A'' reprezentacije BiH. Opet je i u ovoj utakmici odličan bio i golman domaćih Dragan Starčević, koji je (ponovo) izvaredno branio (imao 19 odbrana). U ,,Čelikovim'' redovima dobro su odigrali i ostali igrači, prije svih Eduard Martić, Milan Ivančev, Nermin Bašić, Mirza Dervenčić i kapiten Aldin Begagić. Kuriozitet je i pojavljivanje u timu, nakon duže rukometne  pauze zbog  izbivanja iz BiH (bio u SAD-u) Edina Gušića, nekada standardnog lijevog krila, koji je ,,zabio'' i svoj prvi prevenstveni gol nakon povratka u ekipu, a desno krilo Edvin Begović je posljednjih petanestak minuta uspješno zamijenio fenomenalnog Davora Kadića, koji je miljenik zeničke publike, koja ga je prilikom napuštanja terena gromoglasno pozravila aplauzom. 

 

U vrlo dobroj ekipi ,,Čapljine'' posebno su se istakli srednji beg Goran Suton (5 golova), te golgeter Marin Vegar (9).  Utakmica igrana u Gradskoj areni. Gledalaca oko 1.300. Sudije: Igor Ranilović i Aleksandar Vrhovac. Rezulztat: 32:25 (15:12) za ,,Čelik''. Sedmerci: za ,,Čelik'' 5 (3), a za ,,Čapljina 4 (4). Isključenja: ,,Čelik'' 6 minuta, a ,,Čapljina'' 2 minuta. 

ČELIK: Beganović, Ivančev (1), Dervenčić (2), Martić (4), Ćosić, Ajanović, Brkić (6), Rekanović, Kadić (9), Bašić (1), Begagić (3), Gušić (1), Starlević (19 odbrana), Kobilica (1), Begović (1), i Duvnjak (3). Trener: Zdenko Antović.

ČAPLJINA: D. Jurković, Brkić, Ilić (1), Ostojić (1), Suton (5), Miličević (3), I. Jurković, Kordić  (2), Pušić (17 odbrana), Vegar (9), Rodin (1), Pervan (1), Čuljak (2), Lasta. Trener: Dragan Suton.  

 

,,NAJNAVIJAČICA''  – SLAVICA HRNKAŠ

Prije početka utakmice u Gradskoj areni je upriličena mala svečanost. Naime, koliko nam je poznato - prvi put u istoriji nekog Kluba, a povodom međunarodnog praznika - Dana žena – birana je  ,,Rukometna najnavijačica'' . Za ,,Najnavijačicu Čelika'' izabrana je redovna posjetiteljica svih ,,Čelikovih'' utakmica, Zeničanka  Slavica Hrnkaš, kojoj su prigodno priznanje (Plaketu Kluba) uručili Pane Škrbić, predsjednik i Aldin Begagić, kapiten tima. U Komisiji za dodjelu ovog neobičnog priznanja, pored njih dva,  bio je još i Esad Mehanović, potpredsjednik Kluba.  Inače, ovoj utakmici je prisustvalo više stotina djevojaka i žena, koje su, u znak čestitki za przanik od strane RK ,,Čelika'' imale - besplatnu ulaz na ovu utakmicu.


Najbolja zenička plesna skupina – ,,Shadows''  Semira Šerića Šere doprinjela je da utakmica RK Čelik – HRK Čapljina bude zapamćena po još nečemu. Naime,  desetak parova ove plesne skupine, kao dar dama, prije početka utakmice, otplesalo je valcer, a zatim prisutnim pripadnicama ljepšeg spola na tribinama Arene podijelili karanfile – Osmomartovski dar RK ,,Čelika''.   I na ovoj utakmici je obavljeno tradicionalno izvlačenje nagrada Klupske tombole, koju iz utakmicu u utakmicu organizuje RK ,,Čelik'', a svaka ulaznica za utakmicu je  ,,u bubnju'' za nagrade.