29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 22 Februar 2013 06:07

EP BiH u plusu

 

JP Elektroprivreda BiH ostvarila je u 2012. poslovnoj godini dobit od 7, 1 milion KM, rekao je dr. Elvedin Grabovica generalni direktor JP EPBiH, tokom prezentacije poslovnih rezultata kompanije, 21. februara 2013. godine  u Termoelektrani ¨Tuzla¨.

 

Ostvareni ukupan prihod kompanije u protekloj godini iznosi 926 miliona KM. U toku 2012. godine proizvedeno je 6.509 GWh električne energije. Svi kupci JP EPBiH uredno su snabdijevani električnom energijom. U rudnike uglja koji su u sastavu Koncerna EPBiH, u toku 2012. godine u procesu dokapitalizacije, uloženo je 75 miliona KM, u fazi nabavke je 65 miliona KM. Tokom 2012.godine, izvršena je nabavka uglja u količini 6, 23 milione tona.

 

Intenzivirane su aktivnosti na pripremi izgradnje novih objekata. U 2013. godini planiran je početak izgradnje tri elektroenergetska objekta – HE ¨Vranduk¨ i ¨Ustikolina¨ te MHE na Neretvici . U 2013. godini planirano je ulaganje od 390 miliona KM. Nastavljaju se aktivnosti na modernizaciji i prestruktuiranju JP EPBiH i rudnika. 

 

Dr. Grabovica je govorio o pripremnim aktivnostima za izgradnju Bloka 7 TE ¨Tuzla¨ vrijednosti 1, 646 milijarde KM. Istakao je da je u toku izbor projektnog partnera i zatvaranje finansijske konstrukcije, eksproprijacija na lokaciji izgradnje, urađeni su izvedbeni projekti za pripremne radove i obezbijeđene saglasnosti.

Model izgradnje Bloka 7 -  450 MW u Termoelektrani ¨Tuzla¨ definisan je Odlukom Vlade FBiH. Partnerstvo  JP Elektroprivreda BiH  s  izabranim  partnerom  urediće se  posebnim ugovorom i biće isključivo zasnovano na obavezujućim  principima koje je definisala Vlada FBiH.  Između ostalog:

- Prirodni resursi ostaju u vlasništvu Federacije BiH i ne mogu biti predmet privatizacije kroz zajedničko ulaganje.

- Privredno društvo koje će biti formirano, vodiće pripremu, izgradnju i eksploataciju izgrađenog objekta i biti vlasnik nad objektom.

- Vlasnička struktura privrednog društva je predmet pregovora i modela partnerstva, odgovaraće udjelima partnera, s tim da JP EPBiH ne može imati manjinski udio tokom cijelog trajanja Ugovora o partnerstvu.

- Zajedničko vlasništvo nad osnovanim privrednim društvom se ograničava na određeni vremenski period, nakon čega se očekuje da JP EPBiH preuzme 100% vlasništva. 

 


Služba za komunikacije JP EPBiH