18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 12 Februar 2013 09:10

Kalen: presuda u korist radnika

 

Općinski sud u Zenici donio je i objavio presudu protiv firme Kalen iz Zenice, po sporu kojeg je pokrenulo sedam bivših radnika ove firme iz Zenice, Viteza i Travnika, zbog neuplaćivanja penzijskog i invalidskog osiguranja kod Federalnog zavoda za PIO-MIO u Mostaru. 

 

Radnici Alen Fazlić, Ediz Durmo, Nermin Grabus, Zijad Hrustić, Denis Akeljić, Senad Redžić, Ibrahim Smajić, te Memsura Kasumović  za različite periode rada kod ovog poslodavca, u vremenu od 1996. do 2003. godine dobili iznose od pet do trinaest hiljada KM. Ukupno im treba biti isplaćeno 70.500 KM, kao i nepunih 963 KM sudskih troškova. 

 

Presuda je donesena nakon što je tužena firma propustila da u parničnom postupku dostavi pismeni odgovor na tužbu, kao i na presudu zbog propuštanja, kao i dostavljene dokumentacije radnika. Presuda sutkinje Sanele Popović je konačna i izvršna, navodi se u presudi. 

 

Vlasnik Kalena, Kasim Krehić preminuo je 5. februara prošle godine. Osim u Zenici firma je imala imovinu u još nekoliko gradova, a dio poslova obavljale su i druge Krehićeve firme. 

 

Inače, banjalučka kompanija “Reunion”, distributer nafte i naftnih derivata, postala je sredinom prošle godine vlasnik imovine preduzeća “Kalen” na Kamberovića čikmi u Zenici za tri miliona maraka u izvršnom sudskom postupku koji je vođen na Općinskom sudu u Zenici.