19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 20 Decembar 2012 21:25

Intervju sa portparolom Mittala

ArcelorMittal u Zenici ne poštuje zakone Bosne i Hercegovine ali je to cilj na kojem vrijedno rade, piše u jednom od svojih odgovora na pitanja Žurnala glasnogovornik kompanije.

 Nedavno su iz ove kompanije reagirali na naš tekst o poslovanju kompanije u Francuskoj i BiH, ali samo o dijelu teksta u kojem se govori o obilježavanju stradanja u postrojenjima Mittala u Prijedoru. Kako smo u tekstu pisali i o ponašanju Mittala u Zenici, od glasnogovornika Tobina Postme smo zatražili još nekoliko odgovora. Zanimalo nas je zašto Mittal, kao društveno odgovorna kompanija, konačno ne ugradi filtere i zaustavi trovanje cijelog jednog grada. Uz objašnjenje kako je Mittal do sada uložio više od 41 milion dolara i kako planira uložiti još 13, od Postme smo dobili odgovor kojim se Zeničanima sugeriše da budu zadovoljni odgovornošću kompanije u vrijeme ekonomske krize. Kao da se radi o dobroj volji Mittala a ne zakonskoj obavezi.

 

Postma se požalio kako ove obaveze teško padaju Mittalu u vrijeme ekonomske krize a usudio se zamoliti Zeničane za razumijevanje. Ni manje ni više, Postma je u ime Mittala zamolio stanovnike Zenice da žrtvuju svoje zdravlje u korist milionskog profita kompanije! Kako smo sa Postmom uspjeli osigurati samo pismenu komunikaciju, ostali smo bez dodatnih pitanja, a jedno se samo nameće nakon poziva za razumijevanje – da li bi kompanija imala razumijavanja da bilo kojoj zeničkoj kompaniji odgodi plaćanje čelika dok kriza ne prođe? Zanimljiv je i način na koji se kompanije obraća stanovnicima grada u kojem radi. Nigdje u odgovorima se ne spominju građani, Zeničani, radnici... Glasnogovornik je za strpljenje zamolio “zainteresovane strane” - koja nema ime niti probleme sa disajnim organima. Priliku smo iskoristili da postavimo pitanje o problemima sa grijanjem za koji se kompanija, uglavnom s pravom, ne osjeća odgovornom. Zbog toga nas je zanimalo i koliko je kompanija zadovoljna saradnjom sa načelnikom Zenice Husejinom Smajlovićem.

 

 Pokušaj ovog intervjua prenosimo u cjelosti.

 

ŽURNAL: Zbog čega ArcelorMittal, kao društveno odgovorna kompanija, ne ugradi filtere na svoje pogone u Zenici kako bi se zaustavila redovna emisija štetnih čestica po nekoliko puta veća od dozvoljene? 

POSTMA: Kompanija ArcelorMittal Zenica započela je realizaciju programa iz oblasti ekologije kao dio projekta “Fenix” što uključuje investicije u programe revitalizacije, obnove i nabavke nove ekološke opreme. Ukupne investicije do 2011. godine dostigle su iznos od 41.8 miliona američkih dolara, koji su pokrili brojne projekte u vezi sa zaštitom okoliša u okviru koksare, aglomeracije, BOF čeličane i energetike kao i nabavku moderne opreme za kontinuirani monitoring. Od početka 2012. godine, započeli smo implementaciju tri velika projekta iz oblasti zaštite okoliša, uključujući filtere za prašinu i ostale mjere, u pogonima koksare, Visoke peći i aglomeracije, kada će ukupna investicija dostići iznos od oko 13 miliona američkih dolara. Čak i u ovim teškim ekonomskim okolnostima, nastavljamo sa investicijama u ekologiju.

  

ŽURNAL: Zbog čega Mittal ne poštuje evropske i domaće standarde o maksimalnim vrijednostima emisije štetnih tvari, poput sumpor-dioksida, u atmosferu?

 POSTMA: Kompanija ArcelorMittal Zenica pripremila je plan za dostizanje normi i započela sa njegovom implementacijom tokom ponovnog pokretanja integralne proizvodnje. Naš cilj je da smanjimo emisije koje potiču iz pogona ArcelorMittal Zenica na nivo određen zakonima Bosne i Hercegovine kao i evropskim standardima – to je jasan cilj našeg programa investicija, i svi vrijedno radimo na tome da ga i ostvarimo.Potrebno je vrijeme da se ovi projekti završe – zbog njihove kompleksnosti kao i činjenice da ih sprovodimo u postrojenjima koja su aktivna, što je samo po sebi izazov. Nepotrebno je reći da ovakvi kompleksni projekti zahtijevaju velike investicije i u doba ozbiljne ekonomske krize to jeste veliki teret za našu kompaniju. Ovaj zadatak ne može biti završen preko noći, stoga mi molimo sve interesne strane za razumijevanje.

  

ŽURNAL. Da li se kompanija smatra odgovornom zbog čestih kvarova na kotlovima koji proizvode toplotu za radijatore u Zenici?

POSTMA: Problemi sa grijanjem su dio istorijskog naslijeđa željezare. Oprema je veoma stara i samim tim sklona čestim kvarovima, uprkos našim naporima da je održavamo. Nije praktično zamijeniti ovu opremu, i na duže staze, potrebno je da grad pronađe novo riješenje za sistem daljinskog grijanja. Vjerujemo da druge institucije rade na ostvarenju tog cilja. U međuvremenu, dok se ne nađe drugo riješenje, smatramo da je obezbjeđivanje grada toplotnom energijom dio naše korporativne odgovornosti, time što smo zadržali cijene grijanja od prošle godine i tako zapravo omogućili gradu subvencije. Takođe, željeli bismo da podsjetimo građane da tokom dugačkog perioda kada je postrojenje bilo zatvoreno - grijanja nije bilo.

 

ŽURNAL: Kako biste ocijenili saradnju sa načelnikom Zenice Husejinom Smajlovićem?

 POSTMA: Ostvarili smo normalnu i profesionalnu saradnju sa svim relevantnim lokalnim i državnim interesnim stranama, što uključuje i gradonačelnika i Federalnu vladu.

 

ŽURNAL: Da li ste zadovoljni saradnjom i nivoom podrške od Vlade Federacije?

 POSTMA: Pogledajte prethodni odgovor.

 

(zurnal.info)