28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 29 Novembar 2012 13:04

Naplaćen novac za Vijenac

Javno preduzeće Autoceste FBiH je 27. novembra 2012. godine naplatilo avansnu garanciju u iznosu od 4,1 milion eura od slovenačke Faktor banke za poslove koji je na tunelu Vijenac trebala obaviti kompanija Primorje d.d. Ajdovščina. Prije pet mjeseci, u junu ove godine, Uprava JP Autoceste FBiH je raskinula ugovor sa Primorjem zbog pokretanja stečajnog postupka i naplatila bankarsku garanciju za dobro izvršenje posla u iznosu od 6,2 miliona eura.

 

Time su u potpunosti naplaćena potraživanja po garancijama u iznosu od 10,3 miliona eura te JP Autoceste FBiH nemaju dalja potraživanja po ovom projektu. Autoceste FBiH su angažman na izgradnji tunela Vijenac povjerile konzorciju bh. kompanija koje su ranije bile angažovane na izgradnji tunela kao podizvođači.

 

Do sada su bh. kompanije iskopale više od 60 posto tunela Vijenac. Na gradilištu je angažovano više od 300 radnika, koji rade u tri smjene.

U martu 2013. godine planiran je završetak probijanja tunela, a kompletna izgradnja tunela Vijenac bit će završena do proljeća 2014. godine, saopćeno je iz Autocesta FBiH.