28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 29 Oktobar 2012 08:42

Osam postavki Muzeja Zenice

Muzej grada Zenice je jedini gradski muzej u svijetu koji raspolaže sa osam stalnih muzejskih postavki, tvrdi direktor muzeja Adnadin Jašarević. Uokviru muzeja djeluju numizmatička, zbirka medija 20. vijeka, likovna, etnološka, arheološka, te istorijska postavka, koje se nalaze na dvije lokacije u Zenici, u novoizgrađenoj zgradi Muzeja u centru grada, na Bulevaru, te zgradi Sinagoge, kao i etno i istorijska postavka Starog grada u Vranduku.

 

- Numizmatička zbirka je novouspostavljena zbirka koja se sasstoji od tri kolekcije više od tri stotine komada kovanoga i papirnoga novca, od vremena rimskoga carstva do novčanica iz perioda 1992-1995, te nekoliko desetina medaljona i različitih ordena. Zbirka savremenih medija XX stoljeća po prvi put u historiji savremene bh. muzeografije pokazuje istoriju medija kao što su fotografija, radio, strip, plakat, film, štampa…

 

U likovnoj kolekciji se nalaze slike, skulpture, crteži i grafike, nastale u periodu od 1916. godine iz koje datira djelo Gabrijela Jurkića pa sve do danas. U zbirkama Etnološkog odjeljenja predstavljeno je 325 eksponata kroz šest tematskih cjelina, zanastvo, tkalačka radinost, vezilačka umjetnost, tradicionalna arhitektura, odjevanje i kićenje i sakralni život. Arheološka izložba predstavlja objekte i predmete od najranije prahistorije do pada bosanske srednjovjekovne države. Izložba u lapidariju Muzeja posvećena je bosansko – humskim nadgrobnim spomenicima, stećcima.

 

- Istorijska zbirka ima tri kolekcije sa oko hiljadu primjeraka hladnog i vatrenog oružja, replika vojnih uniformi, plakata, pojedinačnih dokumenata i spisa, fotografija... Imamo i dvije postavke u Vranduku, stalnu istorijsku u Kuli Vranduk, koja predstavlja srednjovjekovni period BiH, a jedan od objekata uokviru Vrandučkog kompleksa, stara Bosanska kuća u svom sastavu ima etnološku zbirku. Uređeno je pet soba u kući u maniru kakav je primjeren životu naših predaka s kraja osamnaestog, odnosno početka 19. stoljeća. Riječ je o gostinskoj sobi, djevojačkoj, dnevnoj, tkalačkoj radionici, te prostoriji u kojoj pokazujemo raznovrsne alatke tipične za seosko domaćinstvo, kazao nam je direktor zeničkog Muzeja.

 

- Među eksponatima u Zbirci medija 20. Vijeka je i Austrijska salon-kamera kojom je snimljeno suđenje Gavrilu Principu, radio Kosmaj gramofoni, video-rekorderi, pa i ploče, audio-kasete, kazao nam je Jašarević.