29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 22 Septembar 2012 20:28

Pitanja kandidatima za načelnika

U saradnji sa NVO Alternative, objavljujemo šta su građani pitali šest kandidata za načelnika Zenice. Od šest kandidata odgovore organizatoru je do sada dostavio samo kandidat Mirad Hadžiahmetović, kojeg je u međuvremenu CIK suspendovao iz izbora. S obzirom da je u vrijeme postavljanja pitanja formalno pravno bio kadidat, prenoimo pitanja i odgovore, uz naznaku da ćemo objaviti i ostale odgovore, kad i ako stignu.

 

OVDJE MOŽETE VIDJETI video od 103 minute skupa - razgovora sa šest kandidata 

 

Pitanja sa Foruma kandidata za necelnika opcine Zenica na koja cekamo odgovor - Forum kandidata za općinskog načelnika Zenica organiziran je u Zenici – velika sala općine Zenica 20.09.2012. godine u okviru projekta „Glasanje je nas izbor“ u implementaciji NVO „Alternative“ a uz podrsku Centara civilnih inicijativa BiH – CCI BiH - Forum u Zenici je organiziran u suradnji sa Independent Zenica.

Svih 6 kandidata za općinskog načelnika Zenica odazvali su se Forumu, odgovorili na 3 ključna pitanja koja su građani identifikovali kroz anketu koja je prethodila održavanju Foruma Kandidati su odgovorili i na neka pitanja koja su građani postavili u pisanoj formi na Forumu

169 prisutnih građana postavilo je ukupno 28 pitanja. Teme za koje su gradjani pokazali interes razlikuju se od tema na ranijim izborima. Umjesto ranijih tema o zastiti nacionalnih interesa na red su dosle teme iz svakodnevnog zivota gradjana. I zbog toga nam je zao da sva pitanja nismo zbog vremenskog ogranicenja postaviti na Forumu. Umjesto toga obavezali smo se da cemo pitanja javno postaviti na FB profilu projekta i zatraziti odgovore od svih 6 kandidata za opcinskog nacelnika Zenica. Na ovaj nacin ce vise gradjana imati mogucnost da se dodatno informiraju o kandidatima. Svi kandidati su na Forumu potvrdili da je ovo prihvatljiv način za odgovore na pitanja građana.

Kandidatima su pitanja dostavljena 21.09.2012. odnosno dan poslije održavanja Foruma kandidata za općinskog načelnika Zenica a odgovore ćemo objavljivati redoslijedom kojim budu pristizali na naše kontakte.

Ovim putem se zahvaljujemo građanima na aktivnom sudjelovanju i objavljujemo pitanja koja su adresirali prema odredjenom kandidatu. Pitanja su objavljena po abecednom redu prezimena kandidata:

Pitanja za: Mirad Hadžiahmetović, Nezavisni kandidat
1. R . Gusic: Na TV ste izjavili da biste broj bodova na konkursu dijelili sa brojem godina, a zbog znanja i iskustva kandidata. Kako biste bodovali direktore javnih preduzeća koji imaju srednju školu, a VSS kadar se ne može javiti na konkurs?

Pitanja za: Munib Husejnagic, kandidat Socijeldemokratske partije – SDP
1. N. Mehic: Tokom agresije na BiH, vaš angažman 1992 - 1995.
2. A. Kovac: Kada ste član tolikih funkcija u udruženjima, kako biste stigli raditi kao načelnik?
3. S. Buro: Šta ste uradili za protekle dvije godine osim opstruiranja sadašnje vlasti i izabiranja fotelja za podobne?

Napomena. Organizator je odlučio da ne objavi dva pitanja
Razlog: Pitanja nisu potpisano imenom i prezimenom a i jedno od njih se odnosi na Federalni nivo vlasti
Pitanja su dostavljano kandidatu i isključivo ukoliko kandidat smatra da treba odgovoriti mi ćemo odgovor objaviti

Pitanja za: Husejin Smajlovic, Kandidat SDA - Stranka demokratske akcije
1. H. Deronjić: Kako osoba koja krši državni zakon može biti načelnik? Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja (azil) je trebao biti završen 2010. godine.
2. M. Hadžić: Da li direktor J.P. za uređenje i održavanje sportskih terena ima uslove za odlazak u mirovinu i koja sredstva informisanja objavljuju konkurse za prijem radnika u J.P.?
3. L. Maglić: Zašto niste definisali ciljeve za suzbijanje korupcije u opštinskim organima, a na vlasti ste već 8 godina?
4. Zahirović: Da li ćete u toku mandata pokrenuti javne radove koji se odnose na eko-fasade s obzirom da je većina zgrada bez fasada koje su davno oronule? (npr. Crkvice) Napomena: izdvajanje sredstava iz budžeta, zapošljavanje mladih s biroa)
5. E. Bošnjak: Šta mislite o suši ove godine?
6. A. Smajlović : Da li se smatraš odgovornim zbog nepotizma u općini Zenica? Da li postoji plan zapošljavanja u Zenici? Na području grada je zaposlen veliki broj osoba koji dolaze iz ruralnih područja dok mladi koji žive u gradu se ne zapošljavaju, a nemaju alternativu kao mladi na selu (mislim na poljoprivredu).
7. N. Obradović: Izjavili ste da su nam potrebni samo ozbiljni investitori i investicije. Da li vi zaista smatrate da je Branko Montenegro, čovjek koji ima 3 KM na računu, ozbiljan investitor?
8. V. Doglod: Zašto na deponiji Rača nisu zaposleni mještani Tetova, iako su imali prednost prilikom prijema radnika? Tamo rade mještani iz Stranjana, Lokvina i dijelom iz Gradišća. Iz Tetova ne radi niko. Mještani Tetova znat će to cijenit na predstojećim izborima.
9. M. Dervenčić: Zašto se investira i na koji način u stadion „Bilino polje“, kada se zna da je klub „Čelik“ zbog kojeg se to radi duboko u dubiozi i sklon mešetarenju, nema struje, grijanja itd. Dakle, svi vide to, čak i organi vlasti podupiru takvo stanje
10. S. Stambol: Koliko je radnika za njegovih 8 godina ostalo bez posla?Koliko je za njegovih 8 godina zaposleno radnike?

Napomena. Organizator je odlučio da ne objavi jedno pitanje
Razlog: Nije potpisano imenom i prezimenom i ne u formi pitanja već kao iznošenje mišljenja
Pitanje (mišljenje) je dostavljano kandidatu i isključivo ukoliko kandidat želi dati komentar isti ćemo i objaviti

Pitanja za: Faik Uzunovic, nezavisni kandidat
1. Dž. Šabić: Vi ste kadar SDA, oni su vas kandidovali za ambasadora. Kada nije išlo više okrenuli ste im leđa. Zašto? Mislite li da vam glasači sada vjeruju?


Pitanja građana postavljena na Forumu kandidata za općinskog načelnika Zenice adresirana prema svih 6 kandidata

Podsjećamo: Forum kandidata za općinskog načelnika Zenica održan je 20.09. 2012. u velikoj Sali općine Zenica. Kako dva sata, koliko je Forum trajao, nisu bila dovoljna da se odgovori na sva pitanja koja su građani postavili, organizator se obavezao da će pitanja biti postavljena na FB profilu projekta („Glasanje je naš izbor) i na www.nvo-alternative.org

Već smo objavili pitanja koja su adresirana prema određenom kandidatu te objavljujemo i ona pitanja koja su bila postavljena na Forumu a adresirana su prema svim kandidatima. Sva pitanje smo proslijedili kandidatima dana 21.09.2012., dan poslije održavanja Foruma te očekujemo odgovore koje ćemo takodjer objaviti

 

1. S. Kurtić: Jedan od razloga nezaposlenosti je i sistem obrazovanja na području Općine, koji nije usaglašen sa potrebama privrednih subjekata i stanjem na tržištu rada. Nema usklađenosti privrednih potreba sa obrazovnim sistemom, tj. školuju se kadrovi za biroa. Šta i zašto se nijedan kandidat nije u svom programu dotakao teme istraživanja tržišta rada, a ne samo obećanja da će pokrenuti neke privredne objekte?

2. G. Čičak :Gdje se mogu naći vaši programi?

3. S. Salčinović: Šta je u boljem interesu Zenice, da jedna stranka ili politička opcija ima većinu u OV ili da u vijeću participira više političkih subjekata?

4. A. Jarić: Koja je to situacija ili okolnost koja bi vas opredijelila, kao budućeg načelnika, da podnesete neopozivu ostavku

5. M. Kovačević: Kako mislite riješili veliki broj nezaposlenih lica na Birou za zapošljavanje, a posebno lica preko 50 godina i sa 30 godina staža?

6. D. Marjanović: Koji su vaši razlozi za prijavu kandidovanja za gradonačelnika Zenice?

7. H. Nadarević: Šta će kandidati poduzeti da se razvojem grada Zenice izgradi gradski stadion za prijem 60000 gledalaca i izgradi muzička škola za muzičke talente u gradu Zenica?

8. D. Zahirović: Da li ste spremni i na koji način bi ste realizovali projekt sušnice i otkupne stanice za voće na teritoriji općine Zenica?
Šta će kandidati poduzeti da građani u svakoj MZ mogu dobiti rodni list i druge lične dokumente, a ne da u općinskoj Sali gube čitav dan?

9. A. Kovač Pitanje korupcije
R. Gušić: U toku vašeg mandata načelnika iznenada saznate za svog najbližeg saradnika da je stvarno korumpiran. Opišite vašu prvu reakciju – potez koji biste povukli

Napomena:
Na gore navedena pitanja kandidati su odgovorili direktno na Forumu i ukoliko žele ponoviti odgovore mi ćemo ih objaviti

 

Odgovori Mirada Hadziahmetovića na pitanja postavljena na Forumu kandidata za općinskog načelnika

Forum kandidata je održan 20.09.2012. u velikoj sali opcine Zenica u trajanju od 18_20 sati
Forum je organiziran u okviru projekta „Glasanje je naš izbor“ kog implementira NVO „Alternative“ Kakanj uz podršku Centara civilnih inicijativa Bosne i Hercegovine – CCI BiH kroz program građanskog partnerskog zastupanja – CAPP II


R. Gušić je postavio pitanje za Mirada Hadziahmetovića, nezavisnog kandidata za općinskog načelnika Zenica: „Na TV ste izjavili da biste broj bodova na konkursu dijelili sa brojem godina, a zbog znanja i iskustva kandidata. Kako biste bodovali direktore javnih preduzeća koji imaju srednju školu, a VSS kadar se ne može javiti na konkurs?

Odgovor: Mirad Hadžiahmetović - U vašem pitanju ste pokušali da date odgovor koji za mene nije prihvatljiv. Ja se zalažem za model kakav je u zapadnoj Europi, a to znači da će se od svih uposlenika javne uprave, uključujući direktore, tražiti rezultati, a ne stručna sprema.


G.-din Hadziahmetović odgovorio je ponovo i na pitanja sa Foruma kandidata za općinskog načelnika Zenica adresirana prema svim kandidatima. Objavljujemo pitanja i odgovore:

1. Pitanje postavlja: S. Kurtić - Jedan od razloga nezaposlenosti je i sistem obrazovanja na području Općine, koji nije usaglašen sa potrebama privrednih subjekata i stanjem na tržištu rada. Nema usklađenosti privrednih potreba sa obrazovnim sistemom, tj. školuju se kadrovi za biroa.
Šta i zašto se nijedan kandidat nije u svom programu dotakao teme istraživanja tržišta rada, a ne samo obećanja da će pokrenuti neke privredne objekte?

Odgovor, M. Hadžiahmetović - Tržište radne snage u Bosni i Hercegovini ne postoji jer se svake godine broj radnih mjesta smanjuje, a ne povećava. Nakon što se neki uposlenik penzioniše upražnjeno mjesto popunjava već odabrana osoba, tako da škola ne igra nikakvu ulogu pri zapošljavanju.

2. Pitanje postavlja G. Čičak :Gdje se mogu naći vaši programi?

Odgovar, M. Hadžiahmetović - Moj program možete pogledati ili skinuti na www.gradzenica.info

3. Pitanje postavlja S. Salčinović: Šta je u boljem interesu Zenice, da jedna stranka ili politička opcija ima većinu u OV ili da u vijeću participira više političkih subjekata?

Odgovor, M. Hadžiahmetović: Svaka diktatura je loša. Ako dobijem povjerenje građana volio bi da vijeće bude raznoliko, kako bi se čuo glas različitih grupacija. Pored toga nije dobro da u vijeću sjede osobe iz stranaka čiji lideri drže njihove kovertirane ostavke i ucjenjuju ih kako hoće.

4. Pitanje postavlja A. Jarić: Koja je to situacija ili okolnost koja bi vas opredijelila, kao budućeg načelnika, da podnesete neopozivu ostavku

Odgovar, M. Hadžiahmetović - Ostavku bi podnio ako ne bih mogao da realizujem 'Program razvoja Grada Zenice'.

5. Pitanje postavlja M. Kovačević: Kako mislite riješili veliki broj nezaposlenih lica na Birou za zapošljavanje, a posebno lica preko 50 godina i sa 30 godina staža?

Odgovor, M. Hadžiahmetović - Administracija u Zenici ne radi u interesu građana. U zadnjih osam godina u gradu su izgrađeni neki veleljepni objekti na koji je novac zaradila nekolicina ljudi. S druge strane svake godine se broj radnih mjesta smanjuje i siromaštvo je sve veće. Gospodin Husejin Smajlović sprečava investicije ozbiljnih kompanija kako bi sačuvao monopol svojim stranačkim kolegama.

6. Pitanje postavlja D. Marjanović: Koji su vaši razlozi za prijavu kandidovanja za gradonačelnika Zenice?

Odgovor, M. Hadžiahmetović: Za mene su svi nezaposleni isti, bez obzira na godine starosti ili radni staž. Da bismo riješili nezaposlenost mi moramo stvoriti veliki broj radnih mjesta. Mojim 'Programom razvoja Grada Zenice' je planirano stvaranje 50.000 radnih mjesta u naredne četiri godine. Mali projekti, koji će zaposliti 50, 100 ili 300 radnika mogu biti rješenje za pojedinca, ali to nisu rješenja za grad. U Zenici svake godine srednju školu završi 2000 učenika, a u penziju ode 1000 uposlenika. Problem eskalira i mi ćemo za 4 godine imati još 4000 nezaposlenih. Moji protukandidati nemaju ni viziju ni hrabrosti da se ufate u koštac sa ovim, po meni najvećim, problemom Bosne i Hercegovine

7. Pitanje postavlja H. Nadarević: Šta će kandidati poduzeti da se razvojem grada Zenice izgradi gradski stadion za prijem 60000 gledalaca i izgradi muzička škola za muzičke talente u gradu Zenica?

Odgovor, M. Hadžiahmetović: Moj 'Program razvoja grada Zenice' predviđa gradnju stadiona Park Robijaša kapaciteta 30.000 gledalaca koji bi bio isplativa investicija, te obezbijedio finansijsku samoodrživost Nogometnom klubu Čelik. Moja ideja je da u Zenici napravimo umjetničku akademiju na kojoj bi bili smjerovi kojih nema na prostoru bivše Jugoslavije – npr. studij plesa. U početku bi predavači bili profesori iz Češke ili Rusije, a vremenom bi se školovali naši kadrovi koji bi bili umjetnici traženi u cijelom svijetu. Imali bismo veliki broj studenata iz regije, te bi na taj način akademija bila samoodrživa. Mislim da nije zanemarljiv ni image koji bi naš grad dobio kroz ovakvu vrstu škole. Nisam za to da se rodni listovi vade u MZ. Svi znamo da je danas tehnički moguće automat za izdavanje rednih brojeva za čekanje u redu u šalter sali zamijeniti automatom koji bi izbacivao rodne listove. Takvi automati mogu biti i na ulici. Osnovni uslov za realizaciju ovog projekta je digitalizacija matičnih knjiga što nije jednostavan zahvat.

8. Pitanje postavlja D. Zahirović: Da li ste spremni i na koji način bi ste realizovali projekt sušnice i otkupne stanice za voće na teritoriji općine Zenica?
Šta će kandidati poduzeti da građani u svakoj MZ mogu dobiti rodni list i druge lične dokumente, a ne da u općinskoj Sali gube čitav dan?

Odgovor, M. Hadžiahmetović.
Moj 'Program razvoja Grada zenica' predviđa uvođenje u naš grad velike korporacije koja u svojoj strukturi ima i proizvodnju i prodaju hrane. Samo na taj način možemo obraditi velike površine zemljišta, a zatim proizvod i prodati. U sklopu ove strategije namjeravam rješavati sva pitanja vezana za poljoprivredu


9. Pitanje postavlja A. Kovač: Pitanje korupcije?
Odgovor, M. Hadžiahmetović - Korupciju u obliku kakav je prisutan u našoj državi su izmislili komunisti. Nakon što su 91' prešli u nacionalne stranke nisu promijenili svoje navike. Danas se SDP nastoji dokopati vlasti jer Lagumdžija misli da bi oni to radili bolje, ipak oni imaju formalno-pravni kontinuitet. Za početak su građanima obećali enormno uvećanje administracije kroz formiranje nekoliko novih opština na području Grada Zenice

10. Pitanje postavlja R. Gušić: U toku vašeg mandata načelnika iznenada saznate za svog najbližeg saradnika da je stvarno korumpiran. Opišite vašu prvu reakciju – potez koji biste povukli
Odgovor, M. Hadžiahmetović - Ukoliko dobijem povjerenje građana svako za koga saznam da je počinio kazneno djelo dobit će otkaz i krivičnu prijavu. Meni, za razliku od mojih protukandidata nije potreban dokaz, dovoljno je da čaršija priča. Gdje ima dima ima i vatre. Za društvo nije dobro da u javnoj upravi sjede ljudi za koje se priča kako su korumpirani. Moja nedoumica je kako se nositi sa ljudima koji su sada korumpirani, a koji će ostati u administraciji i nakon izbora. Ovo je moj grad, svi me znaju, ja znam sviju. Dovoljno je da prošetam ulicom pa da čujem ko je dao novac da se zaposli, koji profesor ucjenjuje studente da mu plate 'konsultacije' koje se sastoje u tome da im za 150 KM proda 5 pitanja koja će biti na ispitu i slično. Trenutno nemam stav kako da se odnosim prema ovim ljudima, da li da ih promptno otpustim ili da postavim nova pravila igre i čekam da naprave grešku. Narodna poslovica kaže: vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada. Mislim da uposlenici javne uprave koji su skloni korupciji neće promijeniti svoje poglede na život i posao.