19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 21 Avgust 2012 15:46

Izbori: Objava svih lista

Centralna izborna komisija BiH danas je donijela odluku o objavljivanju ovjerenih kandidatskih listi za učešće na Lokalnim izborima 2012. godine.
Liste su danas objavljene u službenim glasnicima, dnevnim novinama („Dnevni Avaz“, „Nezavisne novine“ i „Dnevni list“) i internet stranici Centralne izborne komisije BiH, www.izbori.ba .



Danas je Centralna izborna komisija BiH razmatrala i usvojila informaciju o reviziji finansijskih izvještaja političkih stranaka za 2010. dodinu. Predmet pregleda i revizije bili su finansijski izvještaji 96 političkih stranaka. Svi izvještaji o izvršenom pregledu i reviziji će biti dostupni na internet stranici Centralne izborne komisije BiH. Zbog osnovane sumnje du su prekršile određene odredbe Zakona o finansiranju poltičkih stranaka za 31 političku stranku je pokrenut postupak utvrđivanja odgovornosti. 

 

Na općinskim izborima koji će u Bosni i Hercegovini biti održani 7. oktobru, za mjesta načelnika 139 općina i zastupnika u općinskim vijećima natjecaće se više od trideset hiljada kandidata, potvrdila je u utorak Centralna izborma komisija (CIK) BiH.  Na popisima kandidata je 30.352 imena, od čega je 550 kandidata za općinske načelnike dok se ostali natječu za mjesta u općinskim  vijećima.  CIK je ranije odbacio kandidaturu 113 osoba, uglavnom zbog neusklađenosti kandidacijskih listi sa zakonskom odredbom koja tačno propisuje zastupljenost kandidata po spolnoj pripadnosti.
Na konačnom popisu kandidata tako se našlo 64,5 posto muškaraca i 35,5 posto žena.  Izbornim je pravilima propisana i zastupljenost kandidata po dobnim skupinama, pa je tako na popisima 30 posto onih koji su mlađi od 30 godina.  Svoje kandidate za ovogodišnje lokalne izbore u BiH istaknule su 84 političke stranke te 59 stranačkih koalicija. Uz njih se natječu i 224 neovisna kandidata te šesnaest listi neovisnih kandidata.  Uz načelnike i općinske vijećnike u 139 općina građani BiH će 7. oktobra birati i zastupnike u skupštini Distrukta Brčko, zastupnike  u skupštini grada Banjaluke i gradonačelnika Banjaluke.  Općinski izbori neće biti provedeni na području Mostara, jer je izborni sistem regulisan Statutom ovog grada proglašen protuustavnim, a  političke stranke koje su u Mostaru na vlasti do sada nisu postigle dogovor o novim rješenjima.  Općinski izbori u BiH smatraju se važnim pokazateljem raspoloženja biračkog tijela dvije godine nakon provedbe općih izbora. 



OVJERENE KANDIDATSKE LISTE ZA UČEŠĆE NA LOKALNIM IZBORIMA KOJI SE ODRŽAVAJU 07.OKTOBRA 2012. GODINE