16 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 17 Avgust 2012 16:00

Saopćenje Stranke za narod

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST Fiskalni uređaji i evidentiranje prometa preko istih uz manje ili veće probleme uvedeno je kao obaveza Zakonom u FBiH od oktobra 2011.godine. Zakon je obavezao sva pravna i fizička lica na prostoru FBiH koja vrše promet dobara i usluga da nabave i stave u funkciju fiskalne uređaje koji su između ostalog bili dodatna finansijska obaveza za ionako opterečenu privredu.

 

Inspekcijski organi su odmah pristupili kontroli evidencije prometa preko fiskalnih uređaja a prijetili su i da će kazniti građane koji u krugu od 50 m od objekta nemaju fiskalni račun. Zakonom je predviđeno da se čak i u taksi-vozilima nalazi pokretna fiskalna kasa.

 

Ali da Zakon ne važi za sve i da inspekcijski organi zatvaraju oči na kršenje propisa dokazalo je JP PARKING SERVIS D.O.O. Zenica. Naime na naplatnim mjestima ispred IK Banke i sličnim parking mjestima ne izdaju se fiskalni računi niti službena lica koja naplačaju uslugu parkiranja imaju takve uređaje koje možemo vidjeti na parking mjestima u Sarajevu, Tuzli, Mostaru...... .


Ovakvim postupkom direktno se narušava Zakonitost u poslovanju i dovodi u sumnju obračun i uplata PDV od strane JP PARKING SERVIS D.O.O. Zenica a zašto odgovornost snosi menadžment ovog preduzeča.

 

Poznato nam je da se iz prikupljenih sredstava PDV finansiraju osnovne egzistencijalne potrebe građana pa iz tog razloga začuđuje ovakvo ponašanje.

 

Insistiramo da se utvrde razlozi nepoštovanja Zakona i da ukoliko postoji odgovornost pojedinaca da se isti sankcionišu .

 

Takođe apelujemo na inspekcijske organe da ne prave diskriminaciju u inspekcijskim pregledima i da ne tolerišu propuste Javnih preduzeća.

 

SLUŽBA ZA ODNOSE SA JAVNOŠĆU STRANKE ZA NAROD