18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 21 Juli 2012 03:12

Otpor: Zaustavite ekocid

Ovih dana SPD Zenicko dobojskog kantona vrsi doznaku crnogoricnog drveca na sirem podrucju Pepelara tacnije planine Rogatka, Vranica, Hotanj koji ulaze u Park prirode BABINA kojeg je usvojila Skupstina ZDK a Opcinsko vijece prosle godine odvojilo 50 hiljada KM za tacno odredzivanje granice parka.

 

OTPOR ce u toku naredna 3 mjeseca vrsiti potpisvanje peticie za smjenu ministra sumarstva ZDK Bosnjaka i ministra za zastitu zivotne sredine Seferovica i premjera ZDK Plevljaka zbog svjesnog unistavanja prirode u Zenickoj okolini zbog radi JP Krivaje Zavidovici cija je opcina kroz Park Tajan zastitila svoje sume. Nasa drzava je jedinstvena u svijetu da sume nisu pod ingirencijom ministra za zastitu okolisa. Nedavno je federalno ministarstvo za zastitu okolisa organizovalo javnu raspravu o novom Zakonu o zastiti prirode na par turistickih destinacija eliminisuci nas ekologe, tako je za ZDK javna rasprava odrzana na Vlasicu. Kada je sjeca u pitanju u zasticenim podrucjima postoji mogucnost tzv sanitarne sjece. Na jednoj od fotografija se vidi da se radi o stablima precnika 10cm ne starijim od 20 godina.

Pozivamo nacelnika Zenice gospodina Husejna Smajlovica da zaustavi namjeru tzv socijademokrata i da pod hitno formira upravu Parka BABINA. Pozivamo planinare,i ostale ljubitelje prirode da dignu svoj glas. Ako dodze do sjece na pomenutom lokalitetu nestat ce izvori koji snadbjevaju Pepelare pitkom vodom kao i staniste divljih zivotinja odnosno doci ce do narusavanja biodiverziteta. U narednom periodu OTPOR ce koristeci pozetivna iskustva Zelenih Europe podrzati one stranke koje se bore za PRINCIP ODRZIVOG RAZVOJA I OCUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA. Do sada je to potvrdila NASA STRANKA.


Zenica,  s postovanjem ekolog Akif Smajlovic, prof. /tekst prenesen u izvornom obliku/

ekoc02