28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 20 Juli 2012 09:06

Plevljak o raspodjeli prihoda

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Fikret Plevljak, nakon susreta s privrednicima i čelnicima Privredne komore ZDK-a, izjavio je  da je Vlada na čijem je čelu u proteklom periodu pokrenula mnogo inicijativa za promjenu društvenih odnosa, ali da one dosad nisu imale "prolaz" na višim nivoima.

- Mi ne uzimamo ničije, samo želimo realnije odnose u raspodjeli novca s višim nivoima vlasti. Želim da poručim i parlamentarcima s područja ZDK-a, bez obzira na to iz koje političke stranke dolazili, da bi morali slušati i glas građana i glas privrednika ZDK-a, izjavio je Plevljak.

 

Privreda ZDK-a od oktobra prošle godine bilježi negativan trend rasta industrijske proizvodnje. Zabilježen je pad u svim proizvodnim djelatnostima. Proizvodnja je manja za 12,8 posto u odnosu na prošlu godinu, a lagani porast proizvodnje 2,3 posto zabilježen je jedino u maju. Privreda ZDK-a ima najveću pokrivenost uvoza izvozom - 106 posto.

 

- Nećemo se zadovoljiti ovakvih rezultatima, bez obzira na to što naš kanton u kontinuitetu ima lidersku poziciju u izvozu. Svjesni smo da bez reformi ne možemo dalje živjeti, ni u ZDK-u, ni u FBiH, ni u BiH i nadamo se da ćemo stvoriti kritičnu masu kojom ćemo te reforme i provesti. Moram priznati da se nedovoljno pažnje posvećuje našoj privredi, ali mi je i drago što se priča o aktuelnim problemima u privredi apsolutno podudara kada je prezentiraju sami privrednici i mi u Vladi. ZDK je pokretač industrijske proizvodnje, ali u raspodjeli prihoda nije na paralelnoj poziciji. Ako nastavimo gušiti privredu, u konačnici, nećemo imati ni ovo što danas dobivamo. Zato nećemo odustati od dovođenja građana našeg kantona u ravnopravan položaj s ostalim građanima u Federaciji i BiH. To ćemo raditi na parlamentaran i zakonit način, istakao je Fikret Plevljak, premijer Zeničko-dobojskog kantona.