25 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 14 Juli 2012 19:08

Ekskluziv:Dado Ruvić foto+video

Koristeći se kombinacijom umjetnosti i sirove novinske fotografije Dado Ruvić je jedan od rijetkih fotografa koji je izgradio tako poseban i prepoznatljiv stil, što mu je rezultiralo objavama fotografija širom svijeta i radom u najvećoj novinskoj agenciji na svijetu, Reutersu. Ovaj tekst objavljujemo na šestu godišnjicu negovog bavljenja fotografijom, koju je počeo u Avazovom okrilju, a kao poklon ZenicaBloga za takav vrtoglavi uspjeh kojima je uzor i dokaz mladim ljudima da samo rad, rad i rad moze donijeti sve sto poželite. Ekskluzivno objavljujemo foto galeriju Dadinih naslovnica u desetinama svjetskih časopisa, te odabrane ekskluzivne fotografije koje su nastale proteklih mjeseci. Na kraju, samo na Zenicablogu objavljujemo i video slideshow ovogodišnjih Dadinih fotosa iz Srebrenice, koji su objavili vodeći svjetski časopisi.

 

Samo posljednjih nekoliko mjeseci Dado je imao stotine naslovnica, duplerica u najpoznatijim svjetskim novinama i časopisima, što je faktički apsolutni rekord za nekog ko ima samo 22 godine života. Ono što nas je dotaklo je to što se on u jako bitnim, brzim i opasnim situacijama se koristi svojim stilom. Jednom prilikom rekao nam  je da svoju inspiraciju dobija u Volkswagen automobilima i njihovim dizajnerima.

 

Potom je pojasnio - da jednostavnost, ravne linije, sa malo elemenata na fotografiji, a koji puno govore je ono što on koristi. To je ono što njega izdvaja i stavlja ga u ravan sa rijetkim, koji se ističu. U prošloj godini čak pet njegovih fotografija Reuters je u raznim kategorijama izabrao kao foto godine, a preko 50 fotografije bile su foto dana. Tu su bile objave, ali i naslovnice u najvećim svjetskim novimama kao što su: Guardian, Gazette, NY Times, Lemonde, Washington Post, Irish Times, National post, Los Angeles Times, Globe and Mail, China Dailya i jos mnogih drugih ...

 

portretNa najvećim pričama pokazao se kao pravi profesionalac, tu su fotografije Mevlida Jašarevića prilikom napada na Američku ambasadu gdje je hrabro stao pred objektiv, uprkos velikom riziku i napravio fotografije koje su obišle svijet i koje se i danas objavljuju i koriste, priče o Ratku Mladiću, ekskluzivne fotografije iz njegove kuće, rodnog sela, velika fotopriča o snježnim padavinama u BiH, kada je pet dana proveo s helikopterskim servisom fotografišući evakuacije i spasavanja širom naše zemlje, ali i iz zraka, godišnjicu stradanja u Sarajevu, kada je imao naslovnice brojnih časopisa, ilustracije za propast eura, Grčke i nekad najveće kompanije za proizvodnju mobitela, Nokije, su samo jedan mali dio ono što je  obilježilo  ovaj kratki period, nepunih godinu dana.

 

Posljednje čime su, uz Dadinu pomoć, za BiH ponovno čuli u cijelom svijetu, jesu fotografije iz Srebrenice, pored priča i fotografija koje je svakodnevno pripremao, jedna će ostati upamćena zauvijek. O njoj su na dan godišnjice, 11.07 „brujali“ svi mediji kako u Bosni, tako i u svijetu. Fotografija munje između mezara u Potočarima, koju je napravio u ponoć, prije godišnjice. Fotos koji nosi poseban simbol i snagu, koji ilustruje i koja je dovoljna i da kaže sve ono što se riječima nije moglo reći.

 

Dado Ruvić je inače student Kriminalističkih nauka u Sarajevu, a u slobodno vrijeme bavi se downhil, ali i cestovnim biciklizmom, ali i sarađuje sa Zenicablogom, tako da nam nerijetko pripremi neki video ili fotopriču. Sada vam na Dadin foto rodjendan predstavljamo galeriju odabranih fotografija i jedan kratki slideshow sa fotografijama iz Srebrenice.

 

POGLEDAJTE GALERIJU NASLOVNICA SA FOTKAMA DADE RUVIĆA

 

SPECIJALNO ZA ZENICABLOG - GALERIJA DADINIH FOTOSA

 

Pogledajte video - slideshow sa fotosima iz Srebrenice