19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 30 Juni 2012 02:48

Dani ženskog nogometa

Aktivnosti NS/FS BiH ODRŽAN SASTANAK SA SELEKTORIMA I SEMINAR, A  DANAS DANI ŽENSKOG NOGOMETA/FUDBALA - Treći redovni sastank sa selektorima reprezentacija BiH, osim „A“ , održan je sinoć u Vogošći u organizaciji Tehničkog odjela NS/FS BiH. Selektori su imali priliku da sa predsjednikom Komiteta za normalizaciju Ivicom Osimom razgovaraju o aktuelnom trenutku bh fudbala, ali i iznesu odgovarajuće prijedloge za unaprijeđenje fudbala u našoj zemlji. Tehnički direktor Denijal Pirić je rekao da su se učesnici sastanka pohvalno izjasnili o ovom načinu rada i komunikacije koja je uspostavljena na relaciji Tehnički odjel-selektori-čelnici Saveza.

Dani ženskog nogometa/fudbala


„Ova manifestacija je počela današnjim seminarom, koji je zamišljen kao uvodni dio u ono što slijedi sutra a to je, Prvi festival ženskog fudbala koji organizuje NS/FS BiH uz podršku FIFA/UEFA“ izjavio je generalni sekretar Jasmin Baković pozdravljajući učesnike seminara.

 

Baković je dalje nastavio: „U SAD-u oko 2,5 miliona djevojaka igra fudbal, u Evropi ih je milion i osamsto hiljada, dok se u BiH tek negdje oko 500 djevojaka bavi nogometom, tako da nam je cilj u narednom periodu povećati broj igračica i klubova.“

Selektor ženske „U-19“ reprezntacije Momčilo Stanić je takođe pozitivno ocijenio aktivnosti Saveza kad je riječ o ženskom fudbalu: „Sigurno je da su neke stvari krenule nabolje od kako je Komitet preuzeo brigu i o ostalim reprezentacijama. Sama činjenica da je formirana i „U-17“ selekciju govori da se poklanja više pažnje i djevojkama, što svima nama koji radimo u ženskom fudbalu daje za pravo da vjerujemo u bolje sutra ženskog fudbala.“ Prof. Nermina Hadžibajrić, koordinator za ženski nogomet/fudbal, u svojoj prezentaciji je napomenula da u BiH trenutno ima 11 aktivnih ženskih klubova, 5 se takmiči u Ligi NS F BiH, a 6 u Ligi FS RS, te da bi se zajdno sa povećanjem broja klubova trebalo razmišljati i o jedinstvenom takmičenju i u ženskoj konkurenciji.

 

Festival pod nazivom „Reci DA ženskom nogometu/fudbalu“, održava se sutra (30.06.)od 15:00 sati takmičarskim programom na pomoćnim terenima stadiona „Asim Ferhatović-Hase.“

 

Učesnici festivala su:
ŽFK Leotar-tex Trebinje
ŽFK Banja Luka, Banja Luka
ŽFK Mladost Poljavnice, Novi Grad
ŽFK Radnik Bumerang, Bijeljina
ŽNK SFK 2000, Sarajevo
ŽFK Sloga Kakmuž, Petrovo
ŽNK Mladost, Nević Polje
ŽNK Gradina, Srebrenik
ŽNK Zenica Čelik, Zenica
ŽNK Salt City, Tuzla
ŽNK Sloga, Bos. Otoka
ŽNK Željezničar 2011, Bos. Krupa
HNK Mladost, Domaljevac
ŽNK Iris, Zenica

E. Imamović za Zenicablog
(Izvor: NS/FS BiH)