29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 28 Juni 2012 22:44

Saopćenje SDA o ZDK

Da je zenički SDP spreman na sve u cilju uspostave apsolutne političke diktature po staljinističkom modelu pokazuje i objelodanjeni sporazum između ove stranke i HDZ-a koji je sklopljen nekoliko dana prije nezakonite i neustavne smjene ministara SDA iz kantonalne vlade. 

 

U tom sporazumu, u skladu sa već pokazanom bahatošću, SDP dojučerašnjem ljutom političkom protivniku daje sve, od pozicija koje obnašaju kadrovi Narodne stranke Radom za boljitak do, vjerovali ili ne, pozicija koje se u skladu sa zakonom trebaju birati konkursom, primjerice pomoćnika ministra, direktora Službe za zapošljavanje ZDK , sekretara Skupštine ili, kako stoji u sporazumu „jedno od rukovodećih mjesta u MUP-u ZDK“. No, SDP-u konkursi ne trebaju što su još jednom dokazali na sjednici federalnog parlamenta kada su protuzakonito imenovali privremeni Upravni odbor RTV Federacije BiH.

 

Da je ova stranka izgubila svaki, pa i programski kompas, dokazuje i njihovo odustajanje od građanske političke opcije. Naime, u stavu 8 spomenutog sporazuma decidno stoji kako sva mjesta u nadzornim odborima, agencijama, direkcijama i javnim preduzećima i ustanovama u nadležnosti ZDK koja po Ustavu i Zakonu o nacionalnoj zastupljenosti a pripadaju hrvatskom narodu „budu predložena od strane HDZ BiH, odnosno pripadnu HDZ BiH“.

 

Ovim sporazumom SDP definitivno odustaje od temeljnih statutarnih i programskih principa koji se tiču zalaganja za multietnički i građanski koncept i ne želi više zastupati interese svojih članova nebošnjačke nacionalnosti.



Općinski odbor SDA Zenica