19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 27 Juni 2012 17:07

Zasjedanje Skupštine ZDK

Klub zastupnika SDA u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) osporio je današnju 25. sjednicu ali i prethodne dvije, kada su smijenjeni njeni, te imenovani novi ministri u kantonalnoj Vladi, iz redova SDP-a, SBB-a i HDZ-a BiH. Iz SDA su ponovili raniji stav, kako smjena predsjedavajućeg Skupštine ZDK-a Miralema Galijaševića od strane njegovih zamjenika Sretka Radišića (SDP) i Igora Matanovića (NSRzB) predstavlja kršenje Ustava, kao i Poslovnika o radu kantonalne Skupštine.

 

Nakon što je većinom glasova nove parlamentarne većine SDP, SBB, HDZ BiH, NSRzB odbačen zahtjev SDA za prekid sjednice, ista je nastavljena danas kasno poslijepodne. „Mi ćemo po svim tačkama predloženog dnevnog reda biti suzdržani“, izjavio je Ibrahim Plančić, predsjednik Kluba SDA u Skupštini ZDK-a. Plančić je pozvao predsjedavajućeg Skupštine i dvojicu njegovih zamjenika da od Ustavnog suda Federacije BiH zatraže očitovanje u vezi sa izmjenama Odluke o izboru predsjedavajućeg Skupštine ZDK-a.

 

Zastupnici Skupštine u nastavku sjednici će razmatrati Prijedlog Zakona o rudarstvu ZDK-a, Izvještaj o izvršenju kantonalnog budžeta za 2011. godinu, Informaciju o zastupljenosti konstitutivnih naroda u sektoru javnog zapošljavanja na područjukantona, Informaciju o nevladinom sektoru i Prijedlog Odluke o potvrđivanju Kantonalnog pravobranioca.