20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 11 Juni 2012 15:58

SDP o Rači i odgovor MLM-a

SDP Zenica se danas oglasio saopćenjem : „Još jedan u nizu promašaja općinske administracije“, a tokom dana odgovorio mu je zagrebački MLM 


U aprilu je prošla godina dana od potpisivanja Ugovora od strane općinske administracije i „MLM“ Group d.o.o. Zagreb o uklanjanju otpada i sanaciji deponije industrijskog otpada Rača. Uskoro ističe i prva godina dana eksploatacije deponije Rača u kojoj je „MLM“ Group bio dužan da izvrši eksploataciju i odvoz minimalno 300.000 tona korisnog otpada. Po istom Ugovoru, kompanija „MLM“ je bila dužna uplatiti u budžet Općine Zenica minimalno 450.000,00 KM, bez obzira da li je izvezla ugovorenu minimalnu količinu, navodi u saopćenju SDP. 

 

Prema našem saznanju, općinska administracija nije uspostavila sistem kontrole za odvezene količine, a samim tim i obaveze „MLM“ Group koje treba ispoštovati prema Ugovoru. Također, trenutno je smanjen obim prerade i odvoza korisnog otpada, a mehanizacija sa deponije Rača je skoro sva povučena. Izvjesno je da „MLM“ nije u stanju da realizira potpisani Ugovor, a da su i obaveze po pitanju uplate sredstava u budžet Općine sasvim upitne. Ističemo da je kompanija „MLM“, bez obzira na izvezenu količinu, bila dužna uplatiti minimalno 450.000,00 KM u budžet Općine za prvu godinu eksplatacije.

 

Primili smo pritužbe mještana koji stanuju u neposrednoj blizini lokaliteta Rače. Prema njihovim navodima, kompanija „MLM“ za vrijeme eksploatacije nije poštovala Ugovor i nije rađeno u skladu sa projektom sanacije i rekultivacije, već se radi neplanski i kampanjski, a samo u jednom cilju, a to je eksploatacija korisnog otpada, a zanemaruje se sanacija klizišta, odvodnja oborinskih voda, uređenje rigola i na kraju rekultivacija zemljišta.

 

Kao i mnogo puta do sada, Ugovor je ostao samo mrtvo slovo na papiru. Općinska administracija i dalje „ne“-namjerno propušta nadzor nad sprovođenjem svih ugovorenih obaveza, te direktno radi na štetu budžeta, a pojedincima dozvoljava sticanje nelegalnog profita.

 

OO SDP BiH Zenica
Odjel za odnose sa javnošću

 

MLM GROUP-ZAGREB d.o.o.
DEMANTIJ NA PRIOPĆENJE OO SDP-A BIH Zenica


Poštovani,

U priopćenju za javnost OO SDP-a BIH Zenica iznosi se potpuno iskrivljena slika vezana za sanaciju Rače koju radi naša tvrtka.

Potpuna je neistina da mi povlačimo mehanizaciju, naprotiv dio nove opreme je već stigao početkom mjeseca na Raču a ostatak nove linije (vrijednosti 2 mil. €) očekuje se krajem ovog mjeseca.

Što je istina a što neistina svatko se može uvjeriti dolaskom na Raču.

Do današnjeg dana prerađeno je 400.000 tona materijala, što je daleko veća količina od preuzete obaveze.

U sanaciji navedenih količina uspjeli smo, kao što smo i obećali, veliki dio otpada pretvoriti u sekundarne sirovine: sirovo željezo, zamjenski agregat kamena za nasipanje, zamjenski agregat kamena za tampone i zamjenski agregat kamena za betone.

S obzirom na cijeli dugotrajan proces kroz koji trebamo proći kako bi certificirali sekundarne sirovine, one su privremeno skladištene na gradilištu. Odvoz tih sirovina iz dana u dan raste i vrlo brzo će dostići željene količine.

Pozivamo sve zainteresirane da dođu i sami vide sirovine na skladištenju te njihov odvoz s gradilišta.

S općinom Zenica, odnosno nadzornim organom koji kontrolira sanaciju, uspostavili smo potpunu komunikaciju u kojoj je između ostaloga je sistem odvoza jasno i transparentno definiran.

Zaposlili smo 55 ljudi iz okolnih naselja i imamo izvrstan odnos s mjesnim zajednicama i do sada nam nitko nije uputio nikakvu zamjerku već samo riječi hvale.

Sanacija se u potpunosti provodi u skladu s usvojenim projektom. mlm group-Zagreb je svoju financijsku obavezu uvelike ispunio prema općini Zenica a preostalu razliku će ispuniti u najkraćem roku.

Po značaju ovaj projekt koji prelazi općinske okvire ima sva obilježja uspješnog projekta.

U ovoj godini tvrtka je isključivo investirala i tako će nastaviti i iduću godinu, uz sve rizike koje donosi ovaj tip posla. Svaka priča o stjecanju nelegalnog profita je deplasirana i zlonamjerna.

Molimo da ovaj ozbiljan posao ne postane tema prepucavanja predizbornih političkih kampanja u svrhu stjecanja pozicija kod birača. Neodgovornim i nedovoljno istraženim priopćenjima ugrožava se egzistencija 55 obitelji radnika na Rači kao i stotinjak obitelji naših kooperanata.

Stoga ponovno pozivamo sve zainteresirane stranke da dođu na Raču u bilo koje vrijeme i neka se sami uvjere u pravo činjenično stanje.

S poštovanjem,
Dr.sc. Sadik Čolić dipl.oec.
Direktor