29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 07 Juni 2012 13:37

SDP ZDK o smjeni vlasti

KO SDP BiH ZDK ovim putem javnost želi obavijestiti o nekoliko činjenica koji su vezane za aktuelnu političku situaciju. Vlada Zeničko – dobojskog kantona na čelu sa Premijerom Plevljakom i dalje obavlja svoje zadatke i obaveze propisane Ustavom i zakonima Zeničko – dobojskog kantona. S toga SDA mora prihvatiti činjenicu da Vlada Zeničko – dobojskog kantona može funkcionisati bez kadrova SDA.

 

Uzimajući u obzir trenutačnu političku situaciju na višim nivoima političkog organizovanja tj. da koalicioni odnosi SDP BiH i SDA na državnom više ne funkcionišu na ranije sporazumom dogovoren način, došlo je do raskida koalicije i na nivou Zeničko – dobojskog kantona.
Upravo da ne bi došlo do stvaranja krize i nefunkcionisanja Vlade Zeničko – dobojskog kantona KO SDP BiH ZDK smatra da su poduzeti koraci za smjene ministara u Vladi Zeničko – dobojskog kantona iz redova SDA i Predsjedavajućeg Skupštine Zeničko – doboskog kantona u skladu sa Ustavom i zakonima Zeničko – dobojskog kantona.

 

Na sjednici Skupštine Zeničko – dobojskog kantona poslanici iz redova SDA se nisu mogli pomirit sa činjenicom da više nisu dio parlamentarne većine te da postaju opozicija. Zbog neprihvatanja gore pobrojanih činjenica poslanici SDA su se do zadnje minute grčevito opirali prelasku u opoziciju. Do sada u skupštiniskim klupama Zeničko – dobojskog kantona za 15. godina vladavine SDA nije zabilježena dugotrajna borba poslanika SDA za radnike i ostvarivanje radničkih prava,otvaranje novih radnih mjesta nego su upravo suprotno kanton doveli u nezavidnu ekonomsku i socijalnu situaciju.

 

Građani imaju priliku da vide na video snimku sjednice Skupštine Zeničko – dobojskog kantona da su se poslanici SDA ponašali neadekvatno, te su pokazali da su nedorasli parlamentarnoj demokratiji, pri tome koristeći nacionalističku retoriku.

 

KO SDP BiH ZDK građanima poručuje da će i dalje predano raditi na rješavanju nagomilanih problema u kantonu sa novim koalicionim partnerima i novom parlamentarnom većinom u skupštini.

 

Pri tome poručujemo SDA da u miru uvidi greške koje su činili proteklih nekoliko godina. Uz sve to ne sumnjamo da će se kako sami kažu „nekako snaći kao opozicija“.

 

KO SDP BiH ZDK