19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 06 Juni 2012 15:26

SDA Zenica o smjeni vlasti

Situacija nastala nakon pokretanja munjevitih smjena kadrova SDA u vladi ZE-DO kantona predstavlja svojevrstan presedan na političkoj sceni BiH. Skupštinski zastupnici, vlada, a posebno javnost nepotrebno su dovedeni u stanje potpune pravne i političke zbunjenosti i konfuzije. Vještački proizvedeno vanredno stanje nastalo smjenom predsjedavajućeg skupštine, gospodina Miralema Galijaševića, i šest ministara vlade iz reda SDA, dovelo je kanton u stanje političkog haosa za koji neko mora imati punu odgovornost. A taj neko nije SDA.

 

Smatramo da je formiranje nove skuštinske većine politička činjenica koja se može prihvatiti, ali ne postoji niti jedan razlog da se smjena Predsjedavajućeg skupštine ZDK desi na ovako ishitren i proceduralno vrlo upitan način. Stvari su se odvijale u maglovitim okolnostima koje više liče konspirativnom udruživanju, a nikako otvorenom i transparentnom političkom radu.

 

Te okolnosti se vide u nekoliko činjenica:
• Zapisniku sa sjednice zamjenika predsjedavajućeg skupštine koji nam otkriva da je sjednica trajala samo 15 minuta
• Tom prilikom je smijenjen Bošnjaka od strane zamjenika predsjedavajućeg ispred srpskog i hrvatskog naroda

Ovo otkriva jednu temelju i strukturalnu slabost SDP-e a to je njen partiokracijski mentalitet koji se ogleda u činjenici nepoštivanja državnih simbola i pozitivnih pravnih akata ove države. U okviru SDP-a partija i jedan čovjek su iznad svakog zakona, iznad svake procedure što se zorno pokazuje na primjeru ovih smjena.


Cilj ovog saopćenja nije borba za opstanak u vlasti već razjašnjenje stvarnih razloga koji stoje u pozadini smjene ministara na sredini mandata.
Zato potcrtavamo da SDA kadrovi niti jesu niti su željeli opstruirati ijedan projekt niti ijedan zakon Kantonalne vlade i Premijera koji bi bio na tragu kvalitativnog poboljšanja života naših sugrađana. Štaviše, otvoreno i argumentirano tvrdimo da su ministri iz SDA bolji dio vlade što govori i činjenica da su ključne dokumente, inicijative i zakone uradili i pripremili upravo ministri SDA. Prihvatanje izvještaja o radu ovih ministarstava za 2011.godinu kao i plan rada za 2012.godinu govori da rad odnosno nerad nije razlog pokretanja ovih smjena, nego čisto politikanstvo i spletkarenje. Također, za ministre iz SDA ne vežu se nikakvi skandali i afere što se ne može reći za ministre iz SDP-a. Očito je, dakle, da se ne radi o nastojanju SDP-a da poboljša rad vlade, da ponudi novi impuls ekonomskom razvoju, već su u pitanju savim drugi, rekli bismo, vrlo upitni razlozi.

 

Neko će morati razjasniti ekonomsku i političku opravdanost mijenjaja dobrih kadrova na sredini mandata u godini teške ekonomske krize. Namjesto da se bavimo privredom i zapošljavanjem mi raspravljamo o političkim temama. Dok se drugi ministri uvedu u posao i nauče elementarne osnove upravljanja proći će godina dana. Ostaje nam druga godina kada počinje izborna kampanja što znaći da je i ona izgubljena za građane. Tako dobivamo mandat koji su pojeli skakavci (čitaj esdepeovci ).

 

Općinski odbor SDA Zenica