29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 31 Maj 2012 14:25

Droga iz Heca cca 150.000 KM

Policijski službenici Odsjeka za posebne namjene Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, uz asistenciju policijskih službenika Policijske stanice Centar, Policijska uprava I, su izvršili pretres kuće i dvorišta vlasništvo K.I., a koji se nalaze u ulici Hece broj 3, općina Zenica.

 

Pretres je izvršen u prisustvu člana porodice s obzirom da se lice K.I., rođeno 1962. godine, nalazi u istražnom pritvoru po rješenju Suda BiH. Tokom pretresa u dvorištu predmetne kuće na 7 odvojenih lokacija pronađene su 454 stabljike, koje svojim izgledom asociraju na konoplju cannabis sativa, prosječne visine od 10 cm do 60 cm. Lice mjesta pronalaska je fotografisano i fiksirano a predmetne stabljike su izuzete sa lica mjesta, te je od strane dežurnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Zenica naloženo hemijsko i biološko vještačenje istih u Odsjeku za kriminalističku tehniku i KDZ Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona MUP-a ZE-DO kantona.

 

Ova uspješna akcija službenika Odsjeka za posebne namjene Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona je rezultat dužeg operativnog rada i opservacija. Ovim aktivnostima spriječeno je finaliziranje postupka sazrijevanja stabljika, koje bi u toj fazi sazrijevanja vlasniku donijele prinos od po 100 grama cannabisa po stabljici, odnosno ukupnu količinu od 30 do 40 kg cannabisa. Uz navedenu količinu, u vrijeme sazrijevanja indijske konoplje, lice K.I. bi ostvarilo protivpravnu imovinsku korist od oko 150.000,00 KM.

 

Policijski službenici Odsjeka za posebne namjene nastavljaju rad na dokumentovanju izvršenog krivičnog djela iz člana 238. stav 1. KZ F BiH "Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga". Napominjemo da su policijski službenici ovog odsjeka u 2010. godini, uspješno izvedenom akcijom i pretresom kod istog lica pronašli improvizovani laboratorij za proizvodnju modifikovane indijske konoplje tzv. Skank.

 

URED POLICIJSKOG KOMESARA

 

Uhapšeni vlasnik kuće je IZET KARIĆ o kojem je Zenicablog pisao i 2010.

 

hecedrog2