28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 16 Maj 2012 15:53

CCI kritikuje Vladu i Skupštinu

Predstavnici Centara civilnih inicijativa (CCI) prezentirali su danas izvještaj o rezultatima monitoring rada Vlade i Skupštine Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) za prva tri mjeseca 2012. godine.

 

„Zeničko-dobojski kanton jedan je od pet u FBiH koji nije usvojio budžet do kraja 2011. godine, što je njegova zakonska obaveza. ZDK se tako uklopio u ozračje opće neodgovornosti bh. vlasti koja krši čak i vlastite zakone i dokumente koji regulišu njihov rad, ugrožavajući pri tome normalno funkcioniranje zajednice i dalje pogoršavajući kvalitet života građana“, izjavio je Mersad Avdić, konsultant za monitoring CCI-a.

Prema podacima koje je predstavio Rasim Džeko, koordinator CCI, Vlada ZDK-a u spomenutom periodu održala je 15 sjednica, a kantonalna skupština tri sjednice. Na sjednicama Vlade razmotreno je 266 tačaka, od kojih je realizovano 236, dok je Skupština razmatrala 15 tačaka dnevnog reda.

 

„Kada je u pitanju planiranje mjera, Vlada ZDK-a je Programom rada za 2012. godinu planirala usvajanje 163 mjere, njih 47 je planirano za realizaciju u prvom kvatalu 2012. ali ih je usvojeno tek 26, odnosno 55 posto. Gotovo polovina mjera koje je razmatrala Vlada bili su zaključci i odluke koje se odnose na izdvajanje sredstava iz budžeta. S druge strane, na zakone otpada svega dva posto od ukupno realizovanog u ovom periodu.

Za prvi kvartal 2012. godine planirano je usvajanje šest prijedloga i dva nacrta, međutim, do kraja marta 2012. članovi Vlade usvojili su samo dva prijedloga i nacrt zakona“, izjavio je Džeko.

 

Analizom Programa rada Skupštine ZDK-a za 2012. godinu, kako tvrde u CCI, vidljivo je kako se najveći broj planiranih mjera odnosi na izvještaje (32 posto), informacije (24 posto) i odluke (14 posto).

 

„Važno je naglasiti da od 32 mjere koliko ih na kraju 2011.  godine nije bilo usvojeno iz programa rada za tu godinu, 10 mjera nije preneseno u Program rada Skupštine ZDK-a za 2012. godinu, od kojih je čak šest zakona. Realizacija Programa rada Skupštine ZDK -a za prva tri mjeseca 2012. iznosi 56 posto, što je relativno nizak procent u odnosu na ranije periode“, izjavio je Rasim Džeko, koordinator Centara civilnih inicijativa.