29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 25 April 2012 12:29

SDP o agoniji vrtića

U toku je agonija jedine Javne predškolske ustanove u Zenici, koja je zbog nemara i nezakonitog rada odgovornih ljudi u Općini Zenica, kao osnivača ustanove, rukovodstva i uprave, dovedena pred zatvaranje, sa već blokiranim računom zbog potraživanja pojedinih radnika po pravnosnažnim tužbama. Dok se u drugim gradovima, u kojim su djeca važnija od megalomanske gradnje u režiji aktuelnog načelnika, grade i razvijaju predškolske ustanove, u Zenici se one lagano gase i idu u stečaj.

A za sve je krivo nepoštovanja zakona od strane Općinskog vijeća, kao osnivača ustanove, jer isti nisu htjeli poštovati državni i kantonalni zakon o predškolstvu kojim je precizirano šta osnivač mora finansirati. Nasuprot tome u općinskim budžetima posljednjih deset godina se putem granta davalo manje od polovine neophodnih sredstava, što je, uz nesposobno rukovodstvo i upravu, moralo dovesti do fatalnog ishoda. Nije pomoglo ni to što su vijećnici SDP-a u Općinskom vijeću i sam OO SDP BiH Zenica, putem javnog oglašavanja ukazivali da se radi o protuzakonitom i da Javna ustanova za predškolski odgoj i obrazovanje već godinama klizi u propast. Općinski moćnici nisu trošili budžetska sredstva gdje su morali po zakonu, što je krivično djelo, nego gdje su oni htjeli, kao da se radi o njihovom privatnom novcu, a ne novcu poreskih obveznika.

Zbog stanja u kome se nalazi zenička javna predškolska ustanova i što grad nema kvalitetno zbrinjavanje djece predškolskog uzrasta, OO SDP BiH Zenica smatra odgovorinim Načelnika općine i odgovorne ljude u organima uprave.

OO SDP BiH Zenica