Printaj ovu stranu
petak, 13 Decembar 2013 19:43

Eko forum: para za grijanje

Građani Zenice se već treći dan smrzavaju zbog "tehničkih problema na radu kotla" u kompaniji ArcelorMittal. Iako je najavljeno otklanjanje kvara i normalizacija stanja za 72 sata, danas su nas obavijestili o "komplikacijama" i daljem odgađanju normalizacije grijanja.



Zahtijevamo da se tehnološka para hitno preusmjeri na grijanje grada, a da ArcelorMittal smanji obim proizvodnje dok ne otkloni kvar. Za kvar na kotlu nisu krivi građani Zenice, iako ispaštaju i hladnim radijatorima i povećanim aerozagađenjem zbog korištenja uglja u kućnim ložištima.

Vodena para, koju ArcelorMittal proizvodi u pogonu "Energetika", koristi se u tehnologiji proizvodnje gvožđa i čelika, a u zimskom periodu se cca 30% te pare troši na grijanje grada. Zbog povećane potrošnje pare, u zimskom periodu se koriste dva kotla, i svaki kvar na jednom od kotlova se odražava isključivo na grijanje grada.
Plan interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka na području ZDK predviđa i ograničenje rada proizvodnih pogona. Za provođenje mjera iz tog plana odgovoran je Operativni štab Općine Zenica, na čijem čelu je Načelnik Općine.


EKO FORUM ZENICA

Posljednje od

Povezani članci (by tag)