Printaj ovu stranu
nedjelja, 12 Avgust 2012 21:44

Boračko jezero: 7.dan

DAN VII - SAVLADANE VJEŠTINE I POČETAK UPOZNAVANJA KULTURNOG NASLIJEĐA BiH  - Započeo je sedmi dan našeg druženja , vrijeme da provjerimo što smo dosad naučli. Jutarnje zrake sunca se zrcale na blistavo zelenoj povrsini jezera , dok se patrole spremaju za prelazak staze. Na prvoj kontrolnoj tački vade se uglomjer, šestari i trokutovi , određuju se azimuti , konstruišemo na topografskim kartama našu današnju stazu. Naš put nas vodi oko jezera ,gdje borovi mirišu , cvrčci poje i stidljivo se pomaljaju cvjetovi lokvanja.Okruženi ovakvom ljepotom nije nam teško odraditi naš prvi zadatak , poslati poruku signalnim zastavicama na drugom kraju jezera.Stazicom oko jezera nastavljamo dalje,zagledamo u jezero ne bi li ugladali mekousnu pastrmku ili glavaticu, endemsku vrstu na Boračkom jezeru.

 

 

Na sljedećoj kontrolnoj tački nas zadatak je bio da dobro sakrijemo poruku, ali i da ostavimo jasno uputstvo kako je naći, za pronalazak smo koristili putne znake. Kad mogu ptice da pjevaju, možemo i mi rekoše naši kontroroli pa smo do sljedeće kontrolne tačke otišli pjjevajući dobro nam poznatu izviđačku pjesmu. Na trećoj kontrolnoj tački dočekao nas je test iz izviđaštva, koji smo očas posla riješili, dodatni zadatak je bio složiti oblik logorske vatre od naših tijela.


POZOR opasnost od šumskih požara vreba ne palite vatru bez prijeke potrebe, a ako baš morate dobro provjeriti da li ste i najmanji žar ugasili.


Na četvrtoj kontrolnoj dobijamo uputstvo kako da pronađemo sakrivenu poruku, eh da nam je bio Asteriks da pomogne u prevrtanju kamenja, ali dobro povešćemo ga sa sobom sljedeći put , ovaj put smo nekako pronašli poruku. Peta kontrolna tačka nas uozbiljuje ,pišemo test iz prve pomoći ,a i dobijamo praktičan zadatak, koji ćemo prezentovati našem sanitetskom osoblju (hvala vam što nas liječite osmjesima , poljupcima, zagrljajima i ponešto medicine ). Na šestoj kontrolnoj vežemo čvorove, malo smo se upetljali , ali i još brže raspetljali, jer imamo taman toliko vremena da ručamo i krenemo na…

NEKROPOLA SA STEĆCIMA NA LOKALITETU KAURSKOG GROBLJA U BORCIMA
Učesnici kampa stariji od 15 godina krenuli su na hiking. Nakon ugodne šetnje, učesnici kampa su saslušali predavanje o važnosti lokaliteta i kulturnoj baštini koja je proglašena nacionalnim spomenikom pod zaštitom UNESCO-a. Nažalost ovaj lokalitet je prilično zapušten i nedovoljno predstavljen široj javnosti. Dvogledima smo posmatrali lokalitet Visočica na kojem se nalazi oko 100 stećaka, ali našu posjetu će ipak pričekati. Učesnici su pristupili čišćenju lokaliteta gdje su pronašli veliki broj razbijenih boca, željeza i drugog otpada koji su ostavili neodgovorni izletnici. Svo sakupljeno smeće smo odvezli, uredili lokalitet i prošetali se nazad prema svom kampu ponosni što u njemu nema niti trunka smeća.

KUPANJAC
Mlađi učesnici kampa, pod budnim okom spasioca ,su sabirali utiske sa takmičenja ,uživajući kraj obale preljepog Boračkog jezera. Na večernjem zboru smo proglasili pobjednike čija su se lica zrcalila ponosom i radošću, a bilo je i malih tužnih glavica koje su se duboko zamislile nad propustima , jer brzo će se opet ukazati prilika za pokazivanje i dokazivanje, koju ne treba propustiti.

 

VIŠE O STEĆCIMA I NEKROPOLAMA SAZNAJ OVDJE

 

KLIKNI DA VIDIŠ GALERIJU


Izviđački pozdrav,
Z-D-R-A-V-O

SIMPLY SCOUTING
PR & PRESS TEAM

Posljednje od

Povezani članci (by tag)