Printaj ovu stranu
petak, 24 Avgust 2012 00:32

Naša stranka o AMZ izvinjenju

Nakon što se nad Zenicom tokom nekoliko proteklih dana nadvijao zlokobni oblak crvene prašine koji je dopirao iz pogona Mittala, NAŠA STRANKA je, poput svih Zeničana, i kao što se događalo u svim ranijim slučajevima, pretpostavila da ćemo dobiti objašnjenje o tom novom udaru na zdravlje ljudi, ali ništa više od toga. Dakle, kompanija je zvanično priznala veliko povećanje emisija prašine i opravdala ga kvarom. Svoje javno saopćenje je završila izvinjenjem, a cijeli slučaj ocijenila samo kao neugodnost. Ovim povodom Općinski odbor NAŠE STRANKE ZENICA upućuje javno pismo rukovodiocima Mitttala, kao i svim odgovornim osobama lokalne zajednice.

 

Kao prvo, neugodnost bi bila da se ovakvi kvarovi događaju jednom godišnje. Budući da se slični ekscesi ponavljaju i više puta mjesečno, Općinski odbor Naše stranke Zenica to naziva neodgovornošću prema zajednici u kojoj bi tvrtka Mittal trebala biti partner i suradnik, a ne bahati eksploatator. 

 

Kao drugo, od odgovornog poslovnog partnera u slučaju nanošenja bilo kakve štete koja utječe na okoliš i zdravlje ljudi ne očekuje se izvinjenje, nego nadoknada štete i saniranje posljedica.

 

Kao treće, odgovorne osobe lokalne zajednice ne smiju više prihvaćati samo saopćenja i izvinjenja iz Mittala, već uvijek djelovati u skladu sa zakonom o kršenju propisa o zaštiti životne sredine.

 

Zakoni koji vrijede za običnog čovjeka, koji se ekspeditivno kažnjava za prekršaje, moraju vrijediti i za velike kompanije, bez ikakvog alibija, izjavio je predsjednik Općinskog odbora Naše stranke, dr. Sead Mehmedagić. Ukratko, Naša stranka smatra da je vrijeme nazvati stvari pravim imenom.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)