Printaj ovu stranu
ponedjeljak, 18 Juli 2011 05:42

Projekat Sehare u Muzeju Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)
promocijasehara1Članovi Udruženja za očuvanje bošnjačke tradicije, kulture i običaja "Sehara" Zenica u saradnji sa Muzejom grada Zenica  promovirali su projekat "Na pravi put sam ti majko izaš'o" rađenog po poemi Skendera Kulenovića.

Osim članova "Sehare", u volonterskom projektu su učestvovale autorica projekta profesorica bosanskog jezika i književnosti Rusmira Hadžić, profesorica solo pjevanja Vesna Košpo, profesorica Lejla Ekinović, sazlija Midhat Horić i drugi.

- Motiv ovog projekta je Kulenovićeva poema koju je posvetio svojoj majci, a koja je pratila njen život, od djevojačkog perioda do smrti. Projekt je sazdan od poezije, muzike, pjesme, protkan narodnim nošnjama i rađen u  adekvatnom prostoru gradskog muzeja, kazala nam je Hadžić. Projekat je realiziran u saradnji sa Muzejom grada Zenice u čijem prostoru je i snimljen promotivni DVD koji je i prikazna na promociji. "Sehara" je osnovana krajem 2008 sa ciljem očuvanja bošnjačke kulture, tradicije i običaja.

- Od osnivanja smo realizirali niz značajnih projekata. Naš cilj  je približiti mladima  način kako su živjeli naši roditelji, dede, nane, kazala nam je predsjednica "Sehare" Fatima Mašić.
Čitano 3373 puta
zblog

Posljednje od zblog

Povezani članci (by tag)