Printaj ovu stranu
utorak, 07 Februar 2012 16:09

WHO: Kako do manje karcinoma

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)

whoPromjenom načina života smanjilo bi se za 30 posto obolijevanje od karcinoma, saopćila je u petak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), uoči obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv raka.

WHO navodi da bi se mogli izbjeći glavni faktori rizika, kao što je pušenje, debljina, nedovoljnaa konzumacija voća i povrća, nedovoljno fizičkih vježbi, alkohol i zagađenost zraka u gradovima.

WHO smatra da je pušenje "najveći faktor rizika za obolijevanje od karcinoma i da je ono uzrok 22 posto smrtnosti od raka.

 

Kao prevenciju, WHO preporučuje da se izbjegavaju ovi faktori rizika i da se vrši vakcinacija protiv humanog papilloma virusa odgovornog za rak grlića materice, koji je naprisutniji u zemljama u razvoju, i da se smanji izlaganje suncu.

Prema posljednjim podacima poznatim u svijetu, a koji datiraju iz 2008. godine, rak je prošle godine prouzročio smrt 7,6 miliona ljudi u svijetu, što čini 13 posto smrtnosti u svijetu.

Rak pluća, stomaka, jetre, debelog crijeva i dojki izaziva najviše smrtnosti.

U siromašnim zemljama 20 posto smrtnih slučajeva dolazi od onih vrsta raka koje izazivaju virusne infekcije, kao što je virus hepatitisa B i humani papilloma virus.

Rak najteže pogađa siromašne zemlje i one s prosječnim dohotkom, u kojim je registrirano 70 posto smrtnih slučajeva.

Prema predviđanjima Svjetske zdravstevne organizacije, smrtnost zbog raka će nastaviti da se povećava i preći će prag od 13,1 milion smrtnih slučajeva u 2030. godini.

Čitano 3804 puta Zadnji put promjenjen ponedjeljak, 06 Februar 2012 13:04
zblog

Posljednje od zblog

Povezani članci (by tag)