Printaj ovu stranu
subota, 29 Novembar 2014 20:51

Udes kod Lamele, napad, potjera...

Udes kod Metalurga, Lamele... "rotacije", "filmska potjera"... sve ono što obični građanin vidi u filmovima i nekad, rijetko, uživo. Sve se večeras odvijalo u centru Zenice, naočigled desetina sugrađana. Epilog, dvije povrijeđene osobe i najmanje trojica uhapšenih. 


Kad se tome dodaju "dramatični", "ekskluzivni", "senzacionalni" naslovi, koji iza sebe nemaju ni tačne marke automobila, konkretne registarske oznake, tablice...  Taman dovoljno da se upotpuni večer dokone čaršije, da se ispredaju priče. I onda pitanja - a ko je povrijeđen? ko je uhapšen? Saznati ćete, u nastavku. 

 

Osnovni zadatak medija, uz informisanje, je da davanjem edukacije daju "poruku", nauče čitaoca, gledaoca, slušaoca... ako taj želi biti naučen. A šta mi imamo ovih mjeseci, godina.. Otvorio je kutiju, a onda je ugledao... Došao je iznenada s puta i ugledao na vratima.... Filmska potjera i hapšenja... zaprepastilo ih je što su vidjeli u centru grada... Ni slike, ni tona.... Kazao nam je "izvor", a onda pogrešna auta, sve pogrešno... 

 

Dakle, shvatili ste. To je razlog zbog čega večeras nema informacija na ozbiljnijim portalima o nesreći. Prvo, povrijeđeni je zadobio LAKE tjelesne ozljede. Dnevno, u Zenici ima između sedam i dvadeset takvih nesreća - dakle, čak ni specijalizovani "crna-hronika" medij ne bi stigao samo da  prati takve nesreće. Međutim, tu nije kraj. priče je ipak bilo. i za portale, pa i za televiziju. 

 

Dalje, potjera. Da, večerašnja potjera zaslužuje priču - ali znate zašto? Zato što je je među pedeset Zeničana na glavnom gradskom mostu i raskrsnici GLEDALO I OKRETALO GLAVU dok su trojica lokalnih kabadahija tukli ničim krivog vozača drugog vozila. 

 

Umjesto toga, "neki" već "znaju" ko je kriv, ko je skrivio udes. nikada, ama baš nikada u ozbiljnom mediju ne možete vidjeti ko je kriv, jer za to vještaci, forenzičari završavaju škole, vještaci rade danima dok se utvrde tragovi, ispitaju vozila... Neee, "odokativno" se zna sve... 

 

Dakle, tema za večeras je kako je jedan čovjek, PENZIONER prišao i branio sugrađanina od kabadahija. Istovremeno, desetina mlađih, jačih, okretalo je glavu.. I, na kraju su čestitali PENZIONERU kako je niži, sitniji, slabiji od svakog od napadača pojedinačno ipak prišao i branio sugrađanina kojeg uopće ne zna, nikad ga nije vidio. Vidio je samo da je napadnut od trojice, mlađih, jačih, "na pravdi Boga"---

 

To je tema o kojoj bi trebali čitati večeras, a ne "naslađivati se" o udesu, o krvi. Da, neki će reći pa Zenicablog uobičajeno prvi piše o udesima. Naravno. Ovaj portal nerijetko prvi objavljuje informacije o "klasičnim" udesima, gdje imate dvije strane, imate stradale, žrtve... S isključivim ciljem da pod dojmom tih udesa sljedeći put ne "ulijećete" sa 80 km/h u Kružni tok ili kao večeras, nervozno ne sačekate da pješak pređe "zebru". 

 

Upravo to, namjera vozača da propusti pješaka, što je PRVA I OSNOVNA STVAR koju učite u obuci, "skrivila" je večerašnji udes, a ne kako ste čitali kod "informisanih" ... Ipak, svako normalan u ovom Gradu složiti će se da je vijest ipak to da je neko napao nekog u centru grada, da je to grad gledao, a da je častan 65-godišnji penzioner prišao da pomogne slabijem.  Zato i jeste ovaj tekst u Žutoj minuti, a ne Crnoj hronici, mada sudeći po naslovu većina čitalaca to nije ni primjetila, nego je "pohitala" da pročita riječ više"...

 

Da ipak ne biste ostali uskraćeni "krvi i mesa", napadače na dvojicu naših sugrađana je policija brzo locirala i uhapsila. Kad sljedeći put budete gledali kako trojica tuku jednog sasvim je ljudski da razmislite koliko ste spremni da se uhvatite s njima u koštac. IPAK, NIJE NI LJUDSKI NI MORALNO da to čini 50 ljudi, usred grada, jer samo pokušajte razmisliti kako bi sve bilo da je napadnuta vaša sestra, majka, otac, brat. Večeras je to upravo na zebri kod Metalurga mogao biti neko vaš. 

 

Za one koji ne znaju, BNP je nastupio u jednom od najvećih teatara u Beču. Naši ljudi "razvaljuju" na svim kontinentima i sljedeći putem budite Vi taj koji neće kriviti medije da pišu "crno", a onda hitati na svaki krvavi naslov, tražeći isključivo podatke o nesrećama, ubistvima, tragedijama. Statistike svih portala kažu da iako isto plasirane, vijesti s tuđom nevoljom čitane su 50-100 puta više nego vijesti s tuđim uspjehom. Nažalost, to smo mi, a onda, kad se suočimo s tim, okrećemo glavu. Kao mnogi večeras u centru Zenice. Zbog onih 1, 2 posto, poput našeg penzionera-heroja, valjda ima još nade. 

 

O imenima uhapšenih kabadahija, kao i sugrađanina koji je pritekao u pomoć čitati ćete naravno, a gdje drugo, nego na jednom mjestu za sve (prave) informacije iz Zenice. 

 

udeslamze002

 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)