Printaj ovu stranu
nedjelja, 23 Novembar 2014 21:38

Danas kradu fotografije, sutra...

Danas poslijepodne smo objavili, uz dozvolu, fotografiju našeg prijatelja i saradnika Emira Serdarevića, koju je on objavio i na svom Facebook profilu. Vjerujući u trun preostalog poštenja, Serdarević se nije koristio tehnikama zaštite fotografije, pa je fotografija za manje od četiri sata osvanula na najmanje tri tzv. "portala" koji niču u ovom gradu, između dvije magle i zagađenja, zagađujući medijsko nebo više od crvenkastih čestica iz raznih zeničkih dimnjaka. 

 

Naravno, autor koji je jedino uredno potpisan na našoj FB stranici zadovoljenje pravde će zatražiti putem nadležnih i Facebook opcija za krađu autorstva i autorskog prava, ali to nas je ponukalo da se osvrnemo na slične, svakodnevne slučajeve. I večerašnji tragičan čin na Jaliji imao je na licu mjesta ekipe PRAVIH medijskih kuća koje imaju fotoreportere, uredno prijavljeno knjigovodstvo, zakonom uokvirene načine djelovanja. 

 

Pored njih, samo u Zenici djeluje desetak "portala" koje vode osobe misleći da je dovoljno zakupiti domen www i hosting za koju desetinu KM da bi se bilo medij. Krađe, uzimanje, otimanje tuđeg rada, izlaska na teren. Nebitno, Dok postoji copy/paste ili napredvije ctrl-C-ctrl-v, biće i "portala". Aparat koji je naš saradnik kupio košta. I troši se. autor jedini ima pravo odlučiti kome će fotografiju pokloniti, kome prodati, kome ne dati ni za novac. Danas sam pročitao kako jedan stručni rad o odnosu Bosne i Turske, objavljen i honorarisan od strane jednog sarajevskog medija, tri zenička "portala" prenose copy/paste, a da nemaju nikakvu saglasnot tog medija da to čine. Autora pogotovo. 

 

Neki se suzdržavaju da na internetu budu bilo gdje, osim na Facebooku, koji im djelimično garantuje anonimnost. Tamo kradu, petljaju, prepisuju, prepravljaju. Čak se i lažno predstavljaju, a originalna društva, udruženja, navijačke grupe, imaju probleme sa njima zbog lažnog predstavljanja.  

 

Naravno, ima većih, težih i skupljih belaja u ovoj zemlji, ali vas kao čitaoce trebamo upozoriti da NE VJERUJETE I NE PRATITE "medije" za koje na osnovu dva tri članka vidite da nemaju elementarnu pismenost, da imaju samo "internet novinare". Oni su kradljivci. Lopovi. međui vama, čitaocima, ima trgovaca, ima vlasnika objekata, ima ljudi koji stvaraju nešto. Zamislite da u vašu radnju, kafe, kancelariju, rudnik ili bolnicu dođu i ukradu zavoj, televizor, nešto.

 

Ukrasti rezultat i objaviti ga kao "svoj izvještaj"dok sjedite u njemačkoj, SAD ili u po Zenice, a niste u dvorani jednom je grijeh. Dvaput je bezobrazluk, svaki dan i svaki put je drska krađa. Znaju se na prste ruku nabrojati novinari i mediji koji su u Areni, na Bilinom. A istovremeno, drugi kradu, lažu, uzimaju tuđe. Sljedeći put kad LAJKATE takvima, shvatite da lajkate na ukradeno. 

 

Svakodnevno smo svjedoci neovlaštenih krađa, a "autori" koji se kriju iza "brzorastućih" portala misle da nije neki grijeh ukrasti tuđu fotografiju i nepotpisati je. Danas fotografija, sutra tekst, preksutra pet tekstova, video, za sedmicu - portal. Ne ide to tako,a pravne države će biti. našem saradniku želimo sreću  u prijavljivanju i ostvarenju pravde. 

 

Naš drugi povremeni saradnik, Zagrepčanin Vedran Tolić pokraden je također nedavno a predmet su opet bile fotografije. Zaprijetio je pravnim sankcijama i predstavnik prijavljenog "medija" se rasplakao moleći za oprost. Nadamo se da će to biti dovoljan potez za ubuduće. A kradljivcima želimo da završe tamo gdje im je i mjesto. A ne na spisku medija. 

 

redakcija Zenicabloga

Posljednje od

Povezani članci (by tag)