Printaj ovu stranu
subota, 27 Septembar 2014 21:42

Bulevar E.Arnautovića ne postoji

Vijećnici Općinskog vijeća Zenice su prije nepune četiri godine, 2. decembra  2010. donijeli odluku o preimenovanju dijela Bulevara Kulina bana u centru Zenice u Bulevar Ezhera Eze Arnautovića, na prijedlog aktuelnog načelnika Zenice Husejina Smajlovića.   Odluka je objavljena u Službenim novinama Općine broj 8. Ipak, ta odluka ni do danas nije provedena, zahvaljujući nevjerovatnom propustu zeničkih općinara. 

 

Kako je "Avazu" potvrđeno u MUP-u Zeničko - dobojskog kantona, iako je odluka donesena prije više od 46 mjeseci, do jučer nadležni iz Općine i Vijeća nisu poslali MUP-u zvanični dopis, kojim bi bilo precizirano "od kojeg do kojeg broja" se nalazi koja ulica. 

 

- MUP je 2010. dobio kopiju odluke koja je bila neprecizna i nije bila u skladu sa uobičajenom praksom, da se navedu redni brojevi zgrada do koje i od koje se nalaze nove ulice. Nakon što je zatražena dopuna i preciziranje, odgovor nije stigao do danas, rečeno nam je u MUP-u.  Stanovnici Bulevara Ezhera Eze Arnautovića koji su pokušavali da promjene dokumente, te u nove unesu i novi naziv ulice, odbijeni su. Zanimljivo je da gotovo četiri godine niko od silne administracije i ne pokušava da radi svoj posao, te da ozvaniči promjenu naziva ulice. Podsjećamo, Prijedlog rješenja o izmjeni Rješenja o utvrđivanju novih naziva ulica, bulevara, trgova i mostova podrazumjeva da se dio dotadašnjeg Bulevara Kulina bna od lokaliteta Bojina vira do Kamberovića mosta, nazove imenom bivšeg zeničkog načelnika Arnautovića.  Prvobitna odluka da se cijeli Bulevar preimenuje je bila predmet čak i javnih demonstracija i protivljenja, pa je doneseno "kompromisno rješenje" kojim je Bulevar Kulina bana "prepolovljen". Zenica ima 151 ulicu, od toga 118 je na gradskom području. Evidentirani su i nazivi tri bulevara, te šest trgova. 

 

Crkvice ili Crkvica

Zeničani rođeni sredinom prošlog vijeka imaju dodatni problem, jer su se našli u silnim administrativnim zavrzlamama zbog samog mjesta rođenja. Lokalitet njihovog rođenja upisivan kao katastarska općina "Crkvica" danas je zeničko naselje Crkvice, a "jedno slovo" i pola vijeka nemara općinskih službenika kojima je bilo svejedno naišli su na probleme tek u 21. vijeku kad su se evidencije počele voditi u elektronskoj formi. 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)