Printaj ovu stranu
nedjelja, 20 April 2014 21:17

Zašto se (ne)roditi u Zenici (2)

Dobili smo email od našeg sugrađanina, koji se odlučio da nam se javi, nakon što je pročitao pismo Zeničanina ZAŠTO SE (NE)RODITI U ZENICI ( http://www.zenicablog.com/zuta-minuta/item/24920-za%C5%A1to-se-neroditi-u-zenici.html ). Prenosimo ovo veoma zanimljivo obraćanje u cijelosti. 

 

POZDRAV

Htio bi da nadovezem svoj dozivljaj  u vezi teme i problema na koju ste ukazali  Zašto se (ne)roditi u Zenici jer mozda se nekad nesta promjeni i nekom u buducnosti bude od koristi, a ujedno i da vam zahvalim na ovoj temi.

 

Dijete mi je rodjeno u inostranstvu tacnije u Italiji. Prije rođenja djeteta napravili smo kao roditelji punomoć (na moje roditelje) kod notara u BiH za upis djeteta u opcini Zenica tacnije u maticni ured Nemila.Kada sam pravio punomoc pitao sam u opcini Zenica koji dokumenti trebaju za upis djeteta rodjenog u inostranstvu i lijepo su mi objasnili. Sad kad mi je dijete trebalo biti upisano u maticni ured (MKR) Nemila rekli navodno da ta punomoc nije vazeca, jer mora biti napravljena poslije rodjenja djeteta, a kad sam bio u BiH i pitao u opcini Zenica tada je moglo. Nije bio problem ni taj, pa sam zvao maticni ured Nemila da upitam koji  sve dokumenti trebaju da bi to konacno moglo se upisat kako treba. I na kraju sam mislio da sam dobio konacan odgovor:

 

- punomoc oba roditelja za upis djeteta u MKR

- izjava oba roditelja za nacionalnost

- izjava oba roditelja za promjenu slova sa C na Ć ( posto u italijanskom jeziku ne postoji slovo Ć pa pisu slovo C )

- punomoc oba roditelja za ponovo prepravljanje slova C na Ć u mup-u Zenica

- ovjera licnih karti

- rodne listove i drzavljanstva roditelja

- mjesto prebivalista roditelja u BiH

- rodni list djeteta internacionalni

 

Sve papire napravim u konzulatu u Milanu (gdje sam samo za taxe placene platio 200 eura+dan ostavljen radni) i posaljem to sve lijepo u BiH da to bude konacno odradjeno. Nazalost ponove ti isti sto su mi rekli sta treba od dokumenata rekli roditeljima mojima da nije sada ni to  dovoljno, jer izgleda ne znaju ni oni sta im treba.Trazili ponovo izjavu od mene i zene da napravimo i za nas izmjenu slova C na  Ć, jer je C napisano u rodnom listu internacionalnom a napisao sam zbog cega pisu Italijani tako mada sam ja u svim punomocima i izjava vec to naglasio zbog cega pisu C a ne Ć.

Na kraju krajeva i za tu izjavu izdvojim jos jedan radni dan+ troskove (40 eura) odlaska u Milano i za karte.

Taman kad sam pomislio da svemu dodje kraj pa tako i ovom kad ono gle cuda.

Gospoda u mupu Ze-do kantona tacnije Zenica kazu da ne moze niko da prijavi dijete u CIPSov sistem osim roditelja jer za gospodu ne vazi punomoc, niti je legalna ambasada i konzulat (kroji svako zakone kako moze i kako mu odgovara), Tako da mi nije vise nista preostalo nego da sa svojom suprugom i dvoje dijece polahko preko suma (jer dijete nema dokumenata) dodjem u nasu dragu Zenicu da bi to konacno mozda obavio. 

Sto je najzalosnije sto ce kod ovakvih mnogo slucajeva zavrsit bio jednom jedan “Bosanac”, jer bol se trpi do jedne granice i onda….jer svemu dodje kraj.

 

Zahvaljujem

redovni čitalac Zenicabloga

Posljednje od