Printaj ovu stranu
četvrtak, 10 April 2014 23:27

Sramotno, da gore ne može

Stotinjak Zeničana večeras je, još jednom, imalo priliku da se uvjeri kako je sve u ovoj zemlji moguće i da sramota ne poznaje granice. Naime, utakmica mladih selekcija dva lokalna košarkaška kluba Čelik i Kengur umalo je pretvorena u svoju suprotnost - umjesto druženja mladih kroz igru sekunde su dijelile od ozbiljnog incidenta i to sve zbog toga što oni kojima je to posao, ne rade ono što treba. 

 

FOTO GALERIJA IZ I OKO ARENE

 

Na stranu što su sportski radnici uglavnom entuzijasti, bez naknada, ali više nema smisla. Utakmica regularne lige pod pokroviteljstvom državnog Saveza trebala je biti odigrana - bez prisustva publike! Navijači oba kluba, uglavnom roditelji tinejdžera stigli su u 20h u Arenu, prethodno zamoljeni da "sačekaju dok se okonča termin rekreacije". Međutim, na ulazu im je rečeno da rukovodstvo Arene ne dozvoljava ulaz na tribine, jer je uprava OKK Čelik zatražila i najavila termin za utakmicu - bez gledalaca!!!?

 

Varnice su frcale na sve strane, zaštitari su uzalud pozivali šefove, navijači oba kluba i pored razumjevanja da "svako radi svoj posao" nisu mogli pojmiti da ozbiljan klub može "eliminisati" publiku tako što će "zakupiti dvoranu bez gledalaca". 

 

- Ako se pristane na gledaoce, trebaju redari. Ovako je i policiji prijavljen meč "bez publike". A tada nastupaju sudijske kuhinje, kazali su nam upućeni u dvorani. Zanimljivo je da je prethodni susret ova dva tima igran u daleko neuslovnijoj sali Osnovne škole Musa Ćazim Ćatić, gdje je publika bila bukvalno uz liniju igre. Ovdje, "nije bilo redara". 

 

Ubrzo stiže i policija, zvone telefoni, intervencije i kad je igra već uveliko odmakla, a domaćini shvatili da publika po cijenu da prestoji u holu neće da se pomjeri dok se ne pojasni kako se javna prvenstvena utakmica može igrati "uz eliminaciju publike". Na kraju, i bez redara publika je puštena na tribinu da gleda susret na jednoj trećini terena.

 

O suđenju, igri, rezultatu, u drugom, sportskom članku. Izvještaj je na ovom linku. Ovaj put samo toliko o "kuhinjama", sudijama koji mijenjaju mišljenje kad ih zovnu zvaničnici nekog kluba i priprijete im prstom. Živo me zanima kakvu poruku ostavljaju tim mladićima koji igraju, dok se veliki "igraju" sporta. Na sreću, bilo je hladnih glava, pa i pored poziva gostujući klub se nije povukao sa terena i pred smicalice sa publikom. 

 

Taman kad pomislimo da nam je sport verdrija strana države, uvjerimo se da je trulež duboko ušla i u njega. Ako pak jedan dobro podmazani omiljeni klub gradskih čelnika navikao da sve dobija besplatno ili skoro besplatno ne može igrati regularnu sezonu po predviđenim pravilima, redarima, organizaciji, nije sramota istupiti i javno priznati da ne može dalje. Ovako, sve je još daleko od sporta, a još dalje od ozbiljne poruke mladim ljudima šta ih sutra čeka. 

 

Adnan DŽ. 

 

FOTO GALERIJA IZ I OKO ARENE

 

 

 

 

..

Posljednje od

Povezani članci (by tag)