29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 17 Oktobar 2013 21:44

SDA i SDP započeli hladni rat

Na početku da poredamo nepobitne činjenice. Da, Kanton duguje Grijanju više od miliona za grijanje.  Da, Grijanje duguje Mittalu za toplu vodu.  Da, Mittal duguje Kantonu nekakvih obaveza. Da, svi čekaju da naredni napravi prvi potez i dogovore se da "prebiju" dugove. Ali, ko na kraju ispašta?  Današnja vijest da je školama isključeno grijanje samo je za neupućene bila "bomba". Verbalni rat preko medija direktora Grijanja i premijera ZDK traje već sedmicama. Demantij na demantij, reakcija i odgovor, upit i dopis, dopis i upit. Pa opet demantij. I tako smo ušli u sezonu grijanja. Zašto se dug naplaćuje danas, a ne 15.aprila kad je i nastao? Pa tad nije bilo alibija za ucjenjivanje. 

 

Nedavno su nas obradovali - kao krenuće grijanje ranije, a onda smo saznali i da je najmanje naselje u Evropi (Nemila) dobilo eko-toplanu. Sve dobra vijest do bolje. I onda, pazi simbolike - u trenutku kad selo i u njemu škola dobija grijanje, gradske škole ga gube. I to bukvalno u tom trenutku, dok su se zvanice u Nemili "slikale" uz "očešanu" donaciju iz Češke, irgeti (radnici) su po gradu zavrtali ventile. Slučajnost? Naravno da nije. Pa i ceremonija puštanja grijanja 17., a ne 15. oktobra nije slučajnost, jer je dobar dio zvanica bio u Litvaniji. Zna se i zašto. I kako. 

 

Htjeli priznati ili ne, predizborni rat SDP (Kanton) i SDA (Općina) je počeo. A u modernim ratovima kolateralna žrtva su - civili. Uglavnom djeca. I ovaj put je bilo tako.  Prve reakcije naivnih građana su bile - pa zašto nisu isključili grijanje Kantonu? Jednostavno, u Kantonu kancelarije imaju grijalice, klima uređaje. Efekat ne bi bio postignut. U školama "bubnjare" i drva su, uglavno, izbačene. 

 

Bio sam danas na Bajramskom prijemu u Medžlisu islamske zajednice. Tamo, uglavnom svi čelni ljudi Kantona, Vlade, SDP-a. Zanimljivo. Nedostaju mahom kadrovi SDA. Jer, oni su u Nemili. U isto vrijeme. Manjak kantonalnih kadrova na jednoj, te općinskih na drugoj ceremoniji još jedan je dokaz da "dvije su se vode zavadile".... S druge strane nas ubijeđuju da je regres zakonska obaveza kao da nisu stotinu sličnih prekršili. I prema budžetskim korisnicima. i prema majkama porodiljama, invalidima, penzionerima, pa i toj školskoj djeci. A grijanje nije obaveza?

 

U takvoj borbi nerava moguće su i gotovo neprimjećene izjave poput razumu nepojmljive jednog ovdašnjeg političara "kako ćemo gradnjom termoelektrane konačno u Zenici imati čisti zrak". Kao da svo trovanje Zeničana šest mjeseci proizvodi dimnjak kotla za grijanje grada. I da, mi ćemo napraviti drugi dimnjak (kao da će se u TE ložiti cvijeće i ljekovito bilje) i biće nam super. Namjerno ili ne zaboravlja se podatak da će Mittal i dalje imati kotao, i dalje imati dimnjake, jer para njemu treba i bez Zenice. Znači, imaćemo dva kotla umjesto jednog. Doduše, zagađenje bi trebalo biti manje, ali da će Zeničani imati čist zrak, hoće, ali na Smetovima. 

 

Vratimo se priči o djeci. Zeničkoj. Ona su kriva, jer njihovi roditelji godinama biraju uglavnom nesposobne političare, ma kako se poredala tri slova koja zaokružuju na listiću. Nebrojeno puta spomenuta švedska ministrica koja je službenim autom otišla do samoposluge, te je zbog toga smijenjena je primjer socijalne odgovornosti. Daleko smo mi od Švedske. Kod nas se školi naplaćuje ista cijena grijanja kao kladionici, kafiću, proizvodnom pogonu. I ne samo to. Naplaćuje im se grijanje hladnih sportskih dvorana u kojima se nalaze dva radijatorčića nedovoljna za hodnik u jednosobnom stanu, naplaćuje im se "grijanje" podruma.

 

Svaka iole ozbiljna inicijativa da se struja, grijanje i druge obaveze obrazovnih institucija barem naplaćuju po tarifi za stambeni, a ne poslovni prostor, upropastili su upravo poslanici gore navedene dvije stranke. Kako kad, kako koje. Jedni kad im je odgovaralo su je predlagali, a drugi odbijali. Pa kad se okrene "ćurak" onda su drugi za ono što su jučer bili prvi. i tako svake dvije, četiri godine. 

 

Šta očekivati u gradu, školama i državi u kojoj roditelji kupuju školsko učilo CD sa muzičkim sadržajima, krede, spužve, plaćaju kopiranje uzorka kontrolnog rada da bi im djeca dobila ocjenu. U školama koje djecu vode u Trpanj, Trogir, Makarsku, a preskaču Vranduk, Bobovac, Jajce? Zašto vas čudi da je jedna stranka isključila drugoj grijanje? Šta je sljedeće? Voda? Možda sad Elektroprivreda koju kontrolira SDP isključi uličnu rasvjetu općini kojom vlada SDA? U državi u kojoj je svako svakom dužan sve je i moguće. Sreća nemamo više semafora, jer bi njihovo gašenje izazvalo saobraćajni kolaps. Zato će desetine nesuđenih puteva sačekati gradnju i bolja vremena, jer je Kanton najavio da nema para za kapitalne projekte, kojima se Općina do sada razmahivala kao "svojim uspjesima" a ustvari su plaćani kantonalnim parama. Ustvari, našim, vašim, mojim parama, koje su oni "obilježili" i nazvali svojim. 

 

Naravno, ovaj NAROD je izrodio ove političare, glasao je za njih, prema tome sumnjam da postoji ozbiljan osnov da se žalimo šta nam rade. Narod je, često to u posljednje vrijeme ponavljam, gori od političara. Ogromnom većinom glasova izabrali ste izabrali smo ljude koji mogu donijeti odluku da ne plate račun od milion i po KM, baš kao i one koji mogu donijeti odluku da DJECI isključe grijanje zbog toga jer im dojučerašnji partneri, a sada neprijatelji, kao nešto duguju. 

 

I sve dok vi, mi, ne isključimo i ne zavrnemo ventil onima koji džetseterski troše naše pare po Evropi ili kupuju nove modele automobila naašim novcem, plaćaju školovanja svojim sekretaricama novcem namijenjim grijanju vašeg djeteta, vi/mi smo krivi. 

 

A ovo je trebao biti samo osvrt na priču o par zavrnutih ventila. 

 

A. DŽ.