Printaj ovu stranu
nedjelja, 28 April 2013 03:10

Savjeti uoči prazničnih putovanja

 

Prvomajski praznici se bliže, pa mnogi planiraju putovanje automobilom na izlet ili odmor. Prava priprema za put podrazumijeva i detaljnu provjeru stanja automobila kako se vožnja ne bi pretvorila u noćnu moru. Predlažemo vam da prije nego što krenete na put ispitate osnovne, ali i ključne tačke na vašem autu.


Gume

Prema pojedinim istraživanjima gume su jedan od dijelova automobila na koje se obraća najmanja pažnja – svega 10 procenata vozača provjerava pritisak u pneumaticima redovno. Previše ili nedovoljno napuhana guma, ili oštećena guma, može biti vrlo opasna. Prilikom porasta temperature raste i pritisak u pneumaticima zbog toga je preporuka vozačima da obavezno provjere u priručniku ili na pneumatiku sa strane koji je pritisak idealan za tu gumu i potrude se da ga održe redovnom provjerom. Nedovoljno naduvana guma se širi u stranu i tako povećava pritisak na dijelove sa strane, a preduvani pneumatik ima manje dodirnih tačaka sa tlom i utiče na nestabilnost vozila. Nikako ne treba zapostaviti i provjeru pritiska i šara na rezervnoj gumi.

Ulje

Pod obaveznim se smatra makar provjera nivoa ulja prije puta. Ova tečnost održava rad dijelova motora čistim, glatkim i rashlađenim. Ne treba zaboraviti da se ulje kod većine vozila mijenja poslije pređenih 10.000 kilometara, mada stručnjaci to preporučuju i na 5.000 kilometara ili na svaka tri mjeseca. 

Crijeva i kaiševi

Kako bi motor automobila tokom vožnje ostao što hladniji potrebno je provjeriti i stanje crijeva i kaiševa. Crijeva koja su na hladnjaku pomažu da tečnost za hlađenje cirkuliše kroz blok motora, dok kaiševi pokreću ventilator koji omogućava rashlađivanje sistema. Ukoliko crijeva napuknu ili kaiševi puknu hladnjak će se pregrejati i automobil će brzo stati. Crijeva moraju biti čvrsta, ne smiju nikako biti savitljiva, a kaiševi se ne smiju razdvajati na više slojeva. Pređena kilometraža kod koje se drastično povećava opasnost od oštećena kaiša je 60.000.

Filter

Tokom zime filter za vazduh može da se zapuši od soli i drugih krhotina i tako povećati potrošnju goriva čak i do 10 procenata. Najčešće se mijenja nakon pređenih 20.000 kilometara, ali to u velikoj mjeri zavisi od puta i vremenskih uslova u kojima se vozi. Ukoliko je filter veoma prljav potrebno ga je odmah zamijeniti pogotovo što nije skup.

Hladnjak

Optimalna radna temperatura motora sa unutrašnjim sagorijevanjem je oko 93 stepena Celzijusa. Promjena rashladne tečnosti se mora vršiti najmanje jednom u dvije godine. Prilikom vožnje na višim temperaturama rashladna tečnost se kombinuje sa vodom u odnosu 1:1, a može se kupiti i već pripremljenja mješavina.

Ukoliko se pojavi potočić rashladne tečnosti ispod parkiranog vozila to znači da je došlo do curenja iz hladnjaka. Tada je neophodno odnijeti hladnjak u servis kako bi se provjerilo stanje rashladnog sistema.

Akumulator

Najbolji način za održavanje akumulatoru u optimalnom radnom stanju je njegovo čišćenje. Prilikom čišćenja svih svih površina treba voditi računa i o tome da je on pričvršćen i da su sva povezana mjesta obezbijeđena. Ako vozač posumnja da je prepunjen ili se brzo prazni trebalo bi da ga odnese u servis gdje će provjeriti njegovo stanje. Prilikom promjene akumulatora trebalo bi izabrati odgovarajući tip za taj model automobila.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)