Printaj ovu stranu
ponedjeljak, 14 Januar 2013 08:58

Javno, a privatno

 

Općina Zenica objavila je kalendar „svojih uspjeha“, kalendar za 2013. godinu sa dvanaest fotografija projekata na kojima je radila u protekloj godini. Ono što privlači pažnju posmatrača jeste spisak javnih preduzeća i javnih ustanova, na kojem se nalaze i dvije privatne firme, komunalne ALBA i Komgrad Ze. 

 

ALBA je članica istoimene njemačke grupacije koja se ubraja u tri vodeće europske firme za obavljanje komunalnih usluga, a vodeći je reciklažni koncern u Europi, što je i navedeno na njenoj web stranici. 

 

Komgrad Ze je dvotrećinski privatna firma grupacije ALMY, a Općina joj je darovala zemljište, mašine i radnike propalog državnog Komrada. Preostalu trećinu ima Općina, ali u budžetu za 2013. nigdje se ne navode prihodi, vlasništvo, a pogotovo bilo kakve upravljačke mogućnosti nad tim firmama. 

 

Pod kojim okolnostima općinari te dvije firme smatraju “javnim” pokazalo se tokom rekonstrukcije stadiona Bilino polje, kad su obje firme dobile milionski posao izrade drenaže i postavljanja travnate površine kao “komunalne poslove”, al ii održavanja puteva uokviru zimske službe, gdje ove dvije firme imaju “daleko najveći dio kolača”. 

 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)