Printaj ovu stranu
subota, 12 Januar 2013 21:09

Nekome 0, nekome 15.000 KM

 Kada je izgrađena prije nepune četiri godine, zenička Arena proglašena je "najmodernijom multifunkcionalnom dvoranom u okruženju". Sa 6.150 sjedećih mjesta te mogućnošću da primi (s parterom) više od 11.000 posjetilaca te brojnim dodatnim sadržajima, trebala je biti jedno od centralnih okupljališta Zeničana, kako zbog sporta tako i razonode, rekreacije... Međutim, ove godine u njoj su održana samo tri velika muzička događaja.

 

Diskreciono pravo

 

Nedavni humanitarni koncert za Narodnu kuhinju Zenica "Dragana i prijatelji" aktuelizirao je cijene iznajmljivanja dvorane. Dok je organizatorima ovog koncerta za humanitarne potrebe istog vlasnika (Općina Zenica) naplaćeno 15.000 KM, slični raniji događaji fakturirani su tri puta manje, pa i besplatno!

 

Husejin Hinović, prvi čovjek Javnog preduzeća za upravljanje sportskim objektima, koji upravlja Arenom, kaže da bi i zaključana dvorana iziskivala troškove od oko 400.000 KM godišnje. Ipak, tvrdi da preduzeće posluje pozitivno. Nakon osam velikih događaja u prvoj, pet u drugoj, četiri u trećoj, u četvrtoj godini poslovanja (2012.) u Areni su održana samo tri velika komercijalna događaja. 

 

- Ja imam diskreciono pravo da, u okviru zvaničnog cjenovnika, procjenjujem događaj i očekivanu posjetu te određujem cijenu koju fakturišemo. Imam tročlani Nadzorni odbor i Skupštinu u liku načelnika Smajlovića. Oni mogu utjecati na cijenu - potvrdio je Hinović. 

 

Na naš upit ko je donio odluku da se u tri navrata dvorana dodijeli bez naknade, on je pojasnio:

 

- Prvi od dva koncerta Dine Merlina 2009. nije fakturisan, jer je to bilo otvaranje Arene, a naredni dan mu je fakturisan koncert (oba su bila komercijalna, posjetioci su plaćali ulaznice, op. a.). Odluku za koncert "Moj ummete" donio je načelnik Smajlović, koji je želio iskazati gostoprimstvo velikom skupu šerijatskih vjenčanja i ramazanskom koncertu. Radilo se o imidžu grada. On na to ima pravo. Nedavno je održan humanitarni meč imama i svećenika, ulaznice su bile po marku, a prihod je bio namijenjen za javnu ustanovu, vrtiće - ističe on. 

 

No, insistirali smo na konkretnom odgovoru na pitanje je li ta odluka načelnika Smajlovića utemeljena nekom pismenom odlukom ili naredbom.

 

- Mi smo godinama u ovom poslu, između nas postoji određena doza povjerenja, nije bilo potrebe za tim - kazao je Hinović. 

 

Pjevanje uz popust

 

Zanimljivo je da u izvještaju koji nam je prezentiran o fakturisanju usluga u protekle četiri godine, slučajno ili ne, nedostaju određeni događaji. U tri humanitarna događaja postupilo se na tri različita načina.

 

Već spomenuti humanitarni meč je oslobođen plaćanja, jedan humanitarni koncert (Seka Aleksić za Kenana Kremića) je fakturisan sa 5.000 KM, a u drugom slučaju naplaćeno je 15.000 (Dragana Mirković za Narodnu kuhinju), ali je Arena, nakon što su mediji objelodanili fakturisanu cifru, uplatila 6.000 KM za tu istu kuhinju. 

 

Po pripremama, ali i broju posjetilaca najzahtjevnije promocije diplomaca Zeničkog univerziteta fakturisane su minimalnom cijenom od 5.000 KM, a zanimljivo je i da su organizatori dva gotovo istovjetna koncerta Zdravka Čolića platili dvije različite cijene. 

 

Koliko Općina finansira

 

Osim od iznajmljivanja dvorane, Arena prihode ostvaruje i iznajmljivanjem prostora kafiću, teretani, plesnom studiju te još nekim dodatnim sadržajima, ali i zakupima tri terena (plastična trava, parket) za mali nogomet i rekreaciju. U Areni je bilo nemoguće saznati koliko iznosi godišnji transfer od Općine, zahvaljujući kojem Arena i preduzeće rade "u plusu". Općina plaća vodećim rukometnim i košarkaškim klubovima termine treninga. Hinović priznaje da ga obavezuju odluke Skupštine i Nadzornog odbora, koje predvode načelnik Zenice Smajlović i njegov prvi saradnik Zijad Softić. 

 

Koliko je ko platio

 

15.000 - Dragana Mirković i prijatelji (2012.), Željko Joksimović (2011.) Sinan Sakić, Noć boksa Salko Zildžić (2010.), Oliver Dragojević, "Bijelo dugme" (2009.)

13.689 - Elvir Laković Laka "BH Telecom" (2009.)

13.500 - Crvena jabuka (2011.)

12.000 - Zdravko Čolić (2012.)

10.000 - Zdravko Čolić (2009.), "Parni valjak" (2010.) 

9.000 - Željko Samardžić BM Radio (2010.)

7.500 - Halid Bešlić, Dino Merlin (2009.), Sjećanje na Safeta Isovića - Omladinski hor (2010.)

7.000 - Radničke igre "Elektroprivrede BiH" 

5.000 Promocija Univerziteta u Zenici (2009., 2011. i 2012.), Seka Aleksić i prijatelji za liječenje Kenana Kremića (2011.)

Nisu prezentirani podaci za: 

Sportske susrete islamskih zajednica BiH i regiona, susrete "ArcelorMittala", te koncert Omladinskog hora (sve 2009.), nekoliko cjelodnevnih sportskih nadmetanja (reprezentacija BiH u rukometu, košarci, Kengur kup, Čelična rukavica - boks), Dane tursko-bosanskog prijateljstva (2012.) ....

 

*sve cijene su izražene u KM

 

Zvanični cjenovnik 

 

- Koncerti: procijenjeni broj publike od 4.500 do 11.000 - cijena od 7.000 do 15.000 KM

 

- Sport: cijene zavise od toga je li riječ o tenisu, stonom tenisu, rukometu, košarci ili odbojci, je li u pitanju trening, prijateljska, turnir ili takmičarska utakmica, nastup kluba ili reprezentacije, premijerligaško ili niže takmičenje, ima li ili nema publike, ali cijene se kreću od 500 KM za trening ili prijateljsku utakmicu na trećini terena bez publike do pune Arene (6.100 gledalaca na tribinama) u takmičarskom nastupu reprezentacije za 8.000 KM

 

(Iistraživanje proveo i objavio DNEVNI AVAZ)

Posljednje od

Povezani članci (by tag)