19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Printaj ovu stranu
petak, 21 Decembar 2012 08:47

Mittal ili zdravlje, ima li izbora?

Moj stav - Zaključak: na osnovu stotina komentara "branilaca lika i djela" u proteklim godinama, ko su ljudi koji brane Mittal po cijenu zdravlja najmilijih? 

 

1. To su ili klinci, uglavnom 90-to godiste koji blage veze nemaju ili su samo jaki na tastaturi ili su tek dobili posao u Mittalu... Ili imaju suplju dedo mi pusio citav ziv, pa eno ga zdrav...

2. Zeniconostalgicari tipa ranije je bilo gore prije rata, ipak Zeljezara hrani ljude, sta bi bez nje, kao da nije bila vec mrtva, pa ozivljena...

3. Elementi - ubaceni likovi sa fake profilima koji za neciji racun zele isprovocirati raju...

4. Pametnjakovici - likovi koji rade po Vitezu, Sarajevu, Beču, Amsterdamu, klincu, palcu, daleko od smrada Mittalovoskog i prasine koja se lijepi u plucima i najradije bi da pomru svi da njima bude sire, jer nemaju nikakve veze..

.....

 

Jednom zauvijek shvatite.. dosao je kapitalizam i kod nas, ne grade se vise stanovi, odmaralista, izletista, niko vam vise nece pokloniti Bistričak, Smetove, Duče, .. Hindusi sad kupuju KUDove i udruženja sa 100 KM i zastavom pod kojom ovi moraju urinirati od zadovoljstva sto im je Veliki Brat Lakšmi dao stoju za gorivo...

 

Nedavno poznaniku spočitah kako je prihvatio donaciju kad je poenta njegovog udruženja čistoča, zdravlje, sloboda, sve ono što nije gorespomenuti donator. Kaže - nama je dobro došla ta stoja, dvije, a ja i dalje mislim da je on Cigan... eto, to smo mi...

 

Posljednjih dana nema glasnih branjenja unutar Mittala. Radnici su se zabavili "o sebi". Nažalost. Za eko proteste nije bilo boljeg dana, trenutka. Jedini problem konfrontacije sa radnicima obrisan je izjavom prvog Indijca Zenice da planira da pomete još 1.500 radnika, ali ne da zatvori radnju, nego naprotiv, preživjele još upregne. 

 

PAMETNOM JE IŠARET DOVOLJAN - ne traži se zatvaranje Mittala. Neće on otpustiti jednog radnika, ako mu treba. On je kapitalista, koji će vam uzeti marku iz džepa, jer je njemu bolje da njegovo dijete pojede dvije, nego i vaše i njegovo po jednu. Mittal se igra sa uspavanim, nevoljkim, sporim, smotanim građanima Zenice. pogledajte po svijetu se dižu bune, radnici lome ograde napadaju feudalistu koji ih zlostavlja, građani postavljaju barikade... Ma kakva više priča o radnim mjestima? Preživjeli smo rat, preživjećemo i Mittala. 

 

Pročitajte intervjue sa portparolom, sa direktorom. Objavili smo ih sve. Oni nas množe s nulom. nikome ne želim bolest u porodici, ni tim Indijcima. Ali, ako konačno ne shvatite, to je izgleda jedini način da "kritična masa" shvati da nas truju. 

 

Ako u subotu pred Upravom bude 10, 20 hiljada ljudi, Indijci će to vidjeti na TV-u. Domaći izdajnici možda kroz kakav prozorčić, odškrinut. Treba zadržati dostojanstvo. Pokazati da Zenica misli svojom glavom, diše svojim plućima.