28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 10 Decembar 2012 09:21

Ljudska prava ili ?

„Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem“, izgovarao je meni dragi glumac u filmu, „Sjećaš li se Dolly Bell“,a ova svakodnevnica tjera me da dijametralno suprotno izgovaram čuvenu rečenicu, bez iluzije da nekog ubjedim u isto, nego li da sebe održim budnim.  


Danas kada se performansima ili ti obećanjima, od raznih nevladinih a Boga mi i vladinih organizacija, obilježava svjetski dan ljudskih prava, kada nisi „in“ ako ne pričaš o tome, višak želučane kiseline, proizveden upravo ovom lažnom pomamom, meni jednostavno ne da ostati ravnodušan.
Nekako odmah iza rata poput farmerica, onih iz Trsta, trošila se fraza o pravima djeteta, pa mi dođe dijete iz škole i svaki dan donese neku novu „fintu“ ja imam pravo. Slušao sam i ko roditelj nekad reagovao nekad prećutao a s druge strane molio Dragog Boga da ta i takva prava ne zaraze moju djecu. Okrenemo li bilo koje novine, vidjet ćemo nebrojeno primjera zlostavljane djece, nasilja u porodici, pedofilije, a pričamo o pravima djeteta.


Nemoral koji dobro uvježbani hohštapleri unovčavaju na svakom koraku, uz to se još zovu i biznismeni ili uspješni privrednici, sežu dotle da mlada udata žena ako slučajno ima posao ne smije zatrudnit, ne smije imati malu bebu, jer zaboga ko će radit a ni na kraj pameti da joj taj biznismen plaća porodiljsko.


Pogledamo li crnu hroniku svaki dan ama baš svaki dan vidjet ćemo brojne suicide ili običnom čovjeku bliže, samoubistva. Evo neki dan čovjek ostao bez posla, bolje reći istjeran iz firme i ubio se. Da li je i to pravo?

 

Jutros čitam, u zapadnom dijelu BiH, pacijenti nose krv za sopstvenu operaciju?! Naši parlamentarci primaju i do 7000 KM mjesečnih primanja, kažu najviše u regionu.


Ako čovjek posječe drvo u šumi da bi preživio ovu zimu on i njegova porodica jer nije u stanju da kupi, redovno biva uhvaćen od strane šumara i platit će kaznu a pošto nema para, „odležat“ u zatvoru, a ako ukrade kamion drva, ništa, biće bogatiji za vrijednost tih drva.


Ako vas na ulici ugrize pas lutalica ili u zadnje vrijeme čopor, ako vam pocjepa gume na vozilu, što je sve učestalija pojava, imate pravo samo odbolovati i sami sebi namiriti štetu.  Ima li ovdje mjesta zdravom razumu i priči o ljudskim pravima? Eto, končano imamo pravo, ono pasje.


Said Šteta