19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 22 Novembar 2012 23:02

Jesmo li toliko siromašni?

Kao što ste već objavili sinoć je u Zeničkoj Areni održan malonogomentni meč između reprezentacije svećenika i imama Medžlisa Islamske zajednice Zenica. Bio sam jedan od prisutnih na tom meču budući da je novac prikupljen prodajom ulaznica za ovaj meč bio namjenjen JU za predškolski odgoj i obrazovanje Zenica, čije usluge koristi i moja kćerkica. Ovu priliku koristim da se zahvalim svećenicima i imamima za humani gest koji su učinili, a tokođer i svima koji su kupili kartu i time pomogli ovu javnu ustanovu. Također zahvalnost zaslužuju i tete koje su se potrudile da sa djecom navježbaju plesnu tačku koju su mališani izveli prije i na poluvremenu meča.


Ali, kao stanovnik ovog grada i poreski obveznik, želim da uputim javno upit vlasnicima Javne ustanove za predškoski odgoj i obrazovanje, dakle Općini Zenica, koji glasi: „Da li je javna ustanova zaista toliki bolesnik da se za istu moraju organizirati humanitarne utakmice? Da li mi živimo u zaista toliko siromašnoj općini da smo prinuđeni da svojim najmlađim članovima kvalitetne uslove boravka u vrtićima obezbjeđujemo na humanitarnim malonogomentnim mečevima?“

 

Kao roditelj upoznat sam sa zaista teškom situacijom u Javnoj Ustanovi za predškolski odgoj i obrazovanje Zenica, znam da je račun iste blokiran tužbama po osnovu neusklađenosti kolektivnog i granskog ugovora uposlenika JU i bivših (sada penzionisanih) uposlenika. Koliko imam informacije radi se o sumi oko 500.000 KM, što je godišnji budžet ove ustanove za plate uposlenika. Račun je blokiran, a tete koje čuvaju našu djecu mjesecima nisu dobile platu. Da li je to još jedan pokazatelj da općinske vlasti ne mogu ili ne žele da riješe problem JU za predškolski odgoj i obrazovanje? Nisu u pitanju samo vrtići, prođite našim gradom pa pogledajte osnovne škole u koje naša djeca idu. Uz par izuzetaka djeluju jadno i oronulo, a posebno se to vidi na školi Musa Ćazim Ćatić (bivša Ivan Goran Kovačić) koja samo što se nije srušila. To je sigurno jedan pokazatelj odnosa Općinskih vlasti prema najmlađim kategorijama Zeničana, onima koji su budućnost ovog grada i roditeljima te djece koji su sadašnjost ovog grada.

 

Nekako se ne mogu oteti utisku da problem nije u novcu, gledam silne megalomanske projekte koje je Općina Zenica posljednjih godina pokrenula i izvršila, od Arene, preko miliona maraka slupanih u krov, stolice, travnjak, grijanje Bilinog polja, pa do najnovije izgradnje brze ceste kroz grad. Dakle, očito je da novca ima, samo se raspoređuje, možda malo, neadekvatno potrebama. Da budemo jasni, treba nama i cesta i arena, pa možda i to Bilino polje, ali nam istovremeno trebaju i vrtići za naše najmlađe i škole za one malo starije, jer u budućnosti ni cestu, ni arenu, a ni Bilino polje neće imati ko da koristi.

 

Zato jasna poruka novim / starim vlasnicima Općine Zenica je da se povede računa i o našim najmlađima, ukoliko ne žele da se nastavi iseljavanje mladih iz Zenice koje je svakodnevno. Kao što moj dobar prijatelj nedavno reče: „Ovaj grad su i semafori napustili.“

 

posjetilac ZB - Zeničanin K.Ć.