18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 11 Maj 2012 21:32

Pokreće li načelnik Komrad?

S obzirom da još uvijek nije pokrenut stečaj u preduzeću koje ne funkcioniše, postavljam dva pitanja načelniku općine Zenica, Huseinu Smajloviću, predsjedniku Skupštine preduzeća Komrad, po ovlaštenju Općinskog vijeća Zenica:

1. Da li je to načelnik općine Zenica odlučio pokrenuti preduzeće Komrad?



2. Nije li napokon došao svijesti i priznaje počinjenu "grešku" u oduzimanju djelatnosti tom preduzeću ili je stanje status quo bježanje od odgovornosti za "izrežirano" dovođenje preduzeća do stečaja?

Razlog otvaranja stečajnog postupka je platežna nesposobnost stečajnog dužnika. U pravilu smatra se da je stečajni dužnik platežno nesposoban ako u neprekidnom trajanju od 30 dana ne izmiruje svoje dospjele novčane obaveze.

Preduzeće koje duguje, pored cca 200.000 KM poreza državi, radnicima 17 plata i preko 10 godina neuvezanog staža dovoljan je razlog i dokaz platežne nesposobnosti, a Vaše odlaganje problema i guranje pod tepih neće Vas amnestirati od odgovornosti.

S obzirom na to da društvo još nije zaprimilo nikakvo pravomoćno rješenje, ne znači da ne postoji porezni dug , bez obzira što Porezni ured u Zenici izbjegava dati odgovore o kojem se iznosu radi.

Zbog svega navedenog apelujem na sve odgovorne u općini Zenica, Ze-do kantonu i državi BiH da je neophodna izmjena zakona u smislu kaznene i krivične odgovornosti za nepokretanje stečajnog postupka a sve u svrhu otklanjanja opasnosti od širenja neplaćanja prispjelih a nenaplaćenih obveza.

 

Muhamed Pivić, bivši sindikalni čelnik bivšeg preduzeća